Nieuws
Met opzet geen belastingaangifte doen is strafbaar

Met opzet geen belastingaangifte doen is strafbaar

Geplaatst op donderdag 25 mei 2023      Leestijd: 2 minuten


Dat iemand vergeet om belastingaangifte te doen, gebeurt weleens. Hiervoor krijg je een naheffingsaanslag of boete. Als je deze gewoon betaalt is er niets aan de hand. Betaal je deze niet of ontwijk je het doen van aangifte opzettelijk? Dan zit je toch in grotere problemen. De Belastingdienst kan in deze gevallen - naast een fikse boete -  een gevangenisstraf opleggen. Laatst behandelde het gerechtshof nog zo’n zaak. In dit blog vertellen we je meer over de gevolgen van belastingontwijking.
 

Wat gebeurt er als ik opzettelijk geen belastingaangifte doe?

De Belastingdienst houdt haar ogen altijd goed open en controleert of iemand wel of geen belasting betaalt. Hebben zij het idee dat er sprake is van fraude? Dan overtreed je als ondernemer de wet. Volgens de Algemene wet rijksbelastingen is het niet doen van de verplichte belastingaangifte een misdrijf. 

De Belastingdienst geeft je hiervoor een boete die hoger is dan €5278 en kan zelfs een gevangenisstraf opleggen.De hoogte van het bedrag is wel afhankelijk van hoeveel belasting je ze schuldig bent. Deze boete kan oplopen tot drie keer de belasting over de inkomsten uit je vermogen. Hier vind je meer informatie over de boetes.
 

Hoe werkt het in de praktijk?

Tijdens een zaak die onlangs speelde bij het gerechtshof, ging het over een directeur-grootaandeelhouder (dga). De btw-aangifte van het derde kwartaal van 2015 was niet gedaan. Hierdoor hangt er nu een flinke straf boven zijn hoofd.

Toch besloot het hof dat er genoeg bewijs was dat de man dit niet met opzet deed. Voor het verzorgen van de btw-aangifte en de administratie van de bv, schakelde de dga een adviseur in. Deze besteedde het uit aan een administratiekantoor die ook de aangifte over het tweede kwartaal van 2015 indiende. 

Tussen deze partijen ontstond er in de zomer van 2015 ruzie, waardoor de samenwerking beëindigde. Wat zij alleen waren vergeten was het inlichten van de dga. Ondanks dat iemand anders aangifte deed, betekende het niet dat de dga vrijuit ging. Maar in dit geval is het niet mogelijk om hem te verwijten dat hij geen actie ondernam. Door zijn beperkte fiscale kennis schakelde hij een adviseur in. Deze adviseur stelde hem onvoldoende op de hoogte, waardoor de dga niet wist dat er geen aangifte was gedaan. In dit geval is de dga vrijgesproken.
 

Wees alert! 

Al met al gebeurt het vergeten van je belastingaangifte niet zo snel. Voordat je in zo'n stadium als hierboven beschreven terechtkomt, heb je van de Belastingdienst al een of meerdere brieven ontvangen. Maar we kunnen je er niet vaak genoeg op wijzen, wees op tijd!

Wil je op de hoogte blijven over al het fiscale nieuws? Volg ons dan op LinkedIn. ​​​​​​​




Deel dit nieuwsbericht