Pensioen
Mensen met een zwaar beroep halen pensioen vaak niet

Mensen met een zwaar beroep halen pensioen vaak niet

Geplaatst op maandag 16 juli 2018      Leestijd: 1.5 minuut


De AOW is een collectief basispensioen vanuit de overheid. Iedereen die in Nederland woont of werkt is hiervoor automatisch verzekerd. De leeftijd waarop de AOW-uitkering ingaat, gaat omhoog van 66 jaar naar 67 jaar en 3 maanden in 2022. Heeft u als zelfstandige een zwaar beroep? Dan vergroot de hogere AOW-leeftijd de kans op een inkomensgat bij arbeidsongeschiktheid. Probeer daarom tijdig een spaarpot te maken.
 

Gevolgen stijging AOW-leeftijd voor zzp

De gevolgen van de stijging zijn voor iedereen verschillend. Het Centraal Planbureau (CPB) geeft aan dat zzp'ers in het algemeen weinig geld opzij zetten voor hun pensioen. Hierdoor moeten ze vaak doorwerken tot de AOW-leeftijd. Het is de vraag of iedereen dat kan volhouden. Daar gaat het AOW-systeem wel vanuit. Veel zzp'ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Bij arbeidsongeschikt op latere leeftijd is er dan meestal geen vangnet en dus (te) weinig inkomen.


Zware beroepen

Zelfstandigen met zware beroepen hebben vaak een eindleeftijd van 55 of 60 jaar in hun arbeidsongeschiktheidspolis staan. Stel, u wordt arbeidsongeschikt. Dan keert deze verzekering uit tot deze eindleeftijd. Daarna stopt de arbeidsongeschiktheidsuitkering en heeft u geen inkomen. Tot de steeds verder oplopende AOW-leeftijd is er dan een inkomensgat. Dit gat kan oplopen tot meer dan 10 jaar. Her- of bijverzekeren is meestal niet mogelijk.
 

Belangenorganisaties

Diverse belangenorganisaties trekken nu aan de bel bij de overheid. Omdat de AOW-leeftijd steeds wordt aangepast en de gaten groter worden, vinden zij dat de overheid met een passende oplossing moet komen voor het overbruggingsprobleem voor ondernemers.
 

Oplossingen

Welke oplossingen zijn er? Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aanbieden die tot de AOW-leeftijd lopen en ervoor zorgen dat deze verzekeringen makkelijker toegankelijk zijn en beter betaalbaar worden. In het regeerakkoord staat dat de minister hierover in onderhandeling gaat met de verzekeraars. Onlangs meldde de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid echter dat er vanuit de overheid geen aanvullende maatregelen komen voor zzp'ers. Hij vindt hen voldoende instaat om hun vermogen te "herschikken in de tijd" als dat nodig is.
 

Aktie

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan bij het oprekken van de AOW-leeftijd? Neem dan uw situatie onder de loep. Onderzoek bijvoorbeeld welke mogelijkheden u heeft om een spaarpot te maken. Bekijk daarnaast uw persoonlijke pensioeninkomen op mijnpensioenoverzicht.nl.

Bron: kvk
Deel dit nieuwsbericht