Nieuws

Makkelijker laag btw-tarief voor schilder- en stukwerk

Geplaatst op maandag 29 oktober 2012      Leestijd: 1 minuut


Staatssecretaris Weekers van Financiën maakt het huiseigenaren, schilders en stukadoors makkelijker door de zogeheten ‘ouderdomsverklaring’ af te schaffen. De ouderdomsverklaring is nodig om het lage btw-tarief op schilder- en stukwerk toe te mogen passen.
 

Ouder dan twee jaar

Voor het schilderen en stukadoren van woningen ouder dan 2 jaar, geldt een verlaagd btw tarief van 6%. Dit tarief is ingesteld om de werkgelegenheid te stimuleren en zwart werk tegen te gaan. Om te bewijzen dat de woning daadwerkelijk ouder dan twee jaar is, kan een ouderdomsverklaring door de opdrachtgever worden ondertekend en bewaard door de uitvoerder. Dit hoeft straks slechts bij uitzondering nog te gebeuren omdat de Belastingdienst deze informatie automatisch vergelijkt.
 

Gegevens uit BAG en GBA

Om te verifiëren of het verlaagde btw tarief terecht is toegepast, baseert de Belastingdienst zich voortaan op de gegevens uit de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) en uit de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens). Bij twijfel of een woning voldoet aan de ouderdomseis van 2 jaar, mag de schilder of stukadoor desgewenst nog steeds een verklaring laten tekenen door de opdrachtgever. Staatssecretaris Weekers gaat hiermee in op een suggestie van Actal (het Adviescollege toetsing regeldruk).

Bron: Fiscaal TotaalDeel dit nieuwsbericht