Nieuws
Let op bij feestelijke uitgaven: onderbouw gemengde kosten

Let op bij feestelijke uitgaven: onderbouw gemengde kosten

Geplaatst op donderdag 7 december 2023      Leestijd: 2 minuten


December is begonnen en bedrijven bereiden zich voor op feestelijke bijeenkomsten zoals kerstborrels en nieuwjaarsrecepties. Grote kans dat ook jij deze maand zakelijk meer uitgeeft aan eten en drinken. Maar let op: de Belastingdienst kijkt heel kritisch naar opgevoerde kosten op het gebied van eten en drinken. Check dus goed welke kosten je wel en niet mag aftrekken en zorg voor een goede onderbouwing, om mogelijke problemen met de fiscus te vermijden. 
 

Gemengde kosten met een privé tintje 

Kosten voor eten en drank vallen onder gemengde kosten, en deze mag je maar beperkt aftrekken. Gemengde kosten zijn kosten die ook een privé voordeel opleveren, denk hierbij aan:
  • Kosten voor eten, drinken en genotmiddelen
  • Representatiekosten, zoals recepties en feesten
  • Kosten voor congressen, seminars, symposia, excursies en studiereizen
 

Zorgvuldige onderbouwing van gemengde kosten is noodzakelijk

Als je de kosten van eten en drank volledig aftrekt en de belastinginspecteur twijfelt aan de zakelijkheid van jouw uitgaven, dan moet je bewijzen dat de gemaakte kosten geheel zakelijk zijn. 

Vooral bij uitgaven voor (kerst)feesten en borrels, waar eten en drank aan werknemers wordt gegeven, is een gedegen onderbouwing essentieel. Bereid je dus op tijd voor met de juiste documentatie en lees hieronder wat de regels zijn voor de aftrekbaarheid van deze kosten voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB) en de vennootschapsbelasting (VPB).
 

Zo werkt het voor ondernemers voor de IB 

Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting is het privédeel van deze kosten, met een grensbedrag van €5.100, niet aftrekbaar van de winst. Heb je meer gemengde kosten gemaakt? Dan is aftrek boven dit grensbedrag wel mogelijk. Als alternatief kan je er ook voor kiezen om standaard 80% van je gemengde kosten af te trekken. Dit moet je dan bij de aangifte aangeven. 


Zo werkt het voor ondernemers voor de VPB

In de vennootschapsbelasting (VPB) werkt het systeem iets anders. Een BV mag tot €5.100 aan gemengde kosten ook niet in mindering brengen op de winst. Als het bedrag aan gemengde kosten hoger is, dan geldt 0,4% van de totale loonsom als niet-aftrekbaar. 

Een alternatieve regeling in de VPB staat toe dat ondernemingen standaard 73,5% van de gemengde kosten in aftrek brengen, terwijl 26,5% niet aftrekbaar is.
 

Hulp of advies nodig? 

Wij staan klaar voor al je vragen en helpen je met je financiële administratie. Plan een vrijblijvende kennismaking in.




Deel dit nieuwsbericht