Nieuws

Kosten restschuld worden aftrekbaar

Geplaatst op maandag 26 november 2012      Leestijd: 1 minuut


Huiseigenaren die hun woning met verlies verkopen kunnen vanaf volgend jaar de rente en kosten voor een lening waarmee ze de restschuld voldoen maximaal 5 jaar van de belasting aftrekken. Dat hebben minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst en staatssecretaris Frans Weekers van Financiƫn woensdag voorgesteld aan de Tweede Kamer.

Tijdelijke regeling

Het gaat om restschulden die zijn ontstaan in de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2017. Om in aanmerking te komen voor de aftrek, hoeft niet te worden afgelost. Het is wel aantrekkelijk om af te lossen, omdat de aftrek maar 5 jaar geldt. De regeling staat ook open voor huiseigenaren die na verkoop bijvoorbeeld gaan huren noch is vereist dat een nieuwe woning wordt gekocht.

Reactie VEH

Volgens de Vereniging Eigen Huis staat 1 op de 6 koophuizen momenteel ‘onder water’. “De restschuld is over het algemeen 35.000 euro groot. Het is voor veel mensen niet mogelijk die schuld binnen 5 jaar in zijn geheel terug te betalen. De rente die je daarna aan de bank betaalt, komt helemaal voor je eigen rekening en is dus niet meer aftrekbaar. Die rente is iets hoger dan je normaal gesproken betaalt. Daarom is het volgens ons een oplossing voor de eerste 5 jaar, maar niet voor langere periode,” zegt een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.

Kosten

Het kabinet maakt in 2014 ongeveer 1 miljoen euro vrij om de nieuwe regels te kunnen uitvoeren, in de jaren daarna is dat telkens 2 miljoen euro. Volgens Blok en Weekers is het belangrijk om de regels aan te passen om de doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen. Mensen die verwachten met een restschuld te blijven zitten, besluiten vaak om niet te verhuizen.

Bron: Elsevier FiscaalDeel dit nieuwsbericht