Nieuws
Kilometervergoeding zzp'er- verreken je niet rijk

Kilometervergoeding zzp'er- verreken je niet rijk

Geplaatst op vrijdag 9 maart 2018      Leestijd: 2 minuten


U bent zzp-er en rijdt zakelijke kilometers in de auto van de zaak of uw privéauto. Hoe werkt het dan precies met de kilometervergoeding voor zzp-ers? Online leest u veel over de algemene kilometervergoeding bij werknemers wat niet van toepassing is op u als zzp-er. Daarom onderstaand uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en hoe de kilometervergoeding voor u precies werkt.
 

Reiskosten als omzet

Alles wat u in rekening brengt aan uw opdrachtgever is omzet. Hoe u het noemt, zal de Belastingdienst worst wezen. Da’s helemaal aan u– en wat u met uw opdrachtgever bent overeengekomen. Hoe hoog het bedrag is dat u voor uw reiskosten op de factuur zet, maakt de Belastingdienst niet uit. Zodra u reiskosten in rekening brengt aan uw opdrachtnemer, is het omzet. En als u een btw-plichtig ondernemer bent, moet u btw in rekening brengen over alle omzet. Dus ook over de reiskostenvergoeding.
 

Reiskosten als kosten

Uitgaven die u doet om omzet te realiseren, kunt u opvoeren als zakelijke kosten. De omzet wordt verminderd met deze kosten. Als u zakelijke kilometers maakt, maakt u zakelijke kosten. Die voert u dus op, ongeacht of u de kosten doorberekent aan een opdrachtgever.
 

Auto van zaak

Rijdt u met een ‘auto van de zaak’, dan voert u de reiskosten niet op per gereden kilometer. U voert alle kosten op die u voor de auto maakt voor brandstof, reparatie en onderhoud, afschrijving, verzekeringspremies en wegenbelasting. Uw omzet wordt verminderd met de werkelijke reiskosten.
 

Kilometervergoeding bij privé auto

Rijdt u met uw privé-auto zakelijke kilometers, dan ligt het anders. U mag niet zelf de hoogte van de kilometervergoeding bepalen, alle autokosten moet u financieren uit € 0,19 kilometervergoeding. Dat is wettelijk geregeld. In het geval dat er meer kilometervergoeding wordt uitbetaald dan € 0,19 per kilometer, wordt de vergoeding boven de 19 cent belast. De belaste vergoeding wordt bij het loon opgeteld en daarover dient inkomstenbelasting te worden afgedragen.
 

Privé auto en btw

Voor de zakelijk gereden kilometers met de privé auto mag u wel de btw terugvragen . Dit betekent dat als u een bon heeft voor de auto waar btw op staat u de btw mag terugvragen. Als er geen btw op de bon staat, kunt u de bon rustig weggooien.
 

Woon-werk vekeer

Let op:  als u gedurende langere tijd bij een opdrachtgever op locatie werkt zijn de kilometers van uw huis naar de locatie van de opdrachtgever géén zakelijke kilometers, maar woon-werk kilometers.

Vragen over de kilometervergoeding? Neem contact op met onze specialisten.
Deel dit nieuwsbericht