Nieuws
Kansspelbelasting betalen over winst EK-pool?

Kansspelbelasting betalen over winst EK-pool?

Geplaatst op dinsdag 22 juni 2021      Leestijd: 1.5 minuut


Met het EK voetbal dat in volle gang is en de Tour de France op komst is de kans groot dat een organisatie een pool heeft opgezet of gaat opzetten. Is de prijs in totaal hoger dan € 449, dan moet de organisatie over het gehele prijzengeld 30,1% kansspelbelasting betalen. Dit geldt ook als de winnaar een cadeau krijgt in plaats van geld.

Als een organisatie een pool heeft opgezet moet deze er rekening mee houden dat er kansspelbelasting verschuldigd zou kunnen zijn. Het moet dan wel gaan om een pool waaraan in principe iedereen (ook buiten de organisatie) mee mag doen. Daartoe moet zij een aantal zaken goed regelen en vastleggen. De organisatie moet precies administreren wat de pool inhoudt en wat de winnaars aan prijzengeld of cadeaus krijgen. Als deze prijzen in totaal meer waard zijn dan € 449, moet de organisatie over het hele bedrag 30,1% kansspelbelasting afdragen aan de Belastingdienst.
 

Organisatie moet kansspelbelasting betalen

De organisatie moet de kansspelbelasting namens de prijswinnaar betalen. Stel dat de hoofdprijs € 600 van de EK-pool bedraagt. Dan kan dat op twee manieren worden afgerekend:
  • De organisatie kan de belasting inhouden op het prijsbedrag. De winnaar van € 600 houdt uiteindelijk (€ 600 × 30,1% =) € 180,60 minder over.
  • De organisatie spreekt af dat de winnaar het prijsbedrag van € 600 netto ontvangt en draagt dan kansspelbelasting af over (€ 600 × 100/69,9 =) € 858

Ook als de winnaar in plaats van een geldbedrag een cadeau wint dat meer waard is dan € 449, is de kansspelbelasting van toepassing.
 

Aangifte doen

De aangifte kansspelbelasting moet de organisatie doen met een formulier dat ze kan downloaden van de website van de Belastingdienst. Het verschuldigde bedrag moet binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd, zijn bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst.
 

Zelf een pool opzetten zonder kansspelbelasting

Als binnen de organisatie werknemers zelf een pool opzetten, is er geen sprake van het gelegenheid geven tot deelname aan een kansspel. Er hoeft dan geen kansspelbelasting ingehouden en afgedragen te worden. Ook bij het opzetten van een pooltje tussen vrienden is er geen sprake van een kansspel waarover belasting is verschuldigd.

Bron: rendement
Deel dit nieuwsbericht