Nieuws
Jouw gegevens in het Handelsregister van de KvK

Jouw gegevens in het Handelsregister van de KvK

Geplaatst op maandag 4 februari 2019      Leestijd: 2 minuten


Ingeschreven in het Handelsregister? Dan is een deel van jouw gegevens openbaar. Maar dit betekent niet dat iedereen je nu zonder toestemming mag benaderen. Hoe het zit met de openbaarheid van jouw gegevens?


Geregistreerd in het Handelsregister

In het Handelsregister staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties die deelnemen aan het economisch verkeer in Nederland. Het is een openbaar register, dat jaarlijks miljoenen keren geraadpleegd wordt. Dit is van belang voor de rechtszekerheid in het handelsverkeer. Daardoor weet je met wie je zakendoet, wie mag tekenen namens het bedrijf en of er misschien sprake is van een faillissement.


Wat staat er in het Handelsregister?

De KvK registreert diverse gegevens zoals de naam, de contactgegevens en functionarissen. Elke inschrijving krijgt een uniek KVK-nummer. De meeste gegevens zijn openbaar zodat je kunt achterhalen of het bedrijf bestaat, wie verantwoordelijk is en waar het bedrijf is gevestigd. Dat geldt ook voor de gegevens van uitgeschreven bedrijven en organisaties in verband met de aansprakelijkheid en eventuele schulden die gemaakt zijn in het verleden. Sommige gegevens zijn alleen beschikbaar voor bevoegden zoals advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders of justitiële diensten. Welke gegevens dit zijn, is bepaald in de Handelsregisterwet.

Openbare gegevens zijn onder meer:
  • naam van het bedrijf of organisatie
  • contactgegevens zoals adres, telefoonnummer, faxnummer, e‑mailadres en internetadres
  • gegevens van vestigingen
  • functionarissen en tekenbevoegden
  • curator bij een faillissement
  • aantal medewerkers.
 

Hoe vraag ik gegevens op?

Je kunt bedrijven en organisaties in het Handelsregister zoeken op handelsnaam, adres of op KvK-nummer. Zoeken is gratis net als de basisinformatie KVK-nummer en adres. Wil je uitgebreidere informatie zoals een uittreksel of jaarrekening, dan zijn daar kosten aan verbonden. Via de KVK App Handelsregister heb je gratis toegang tot 30 inzagen.
 

Ongewenste mailings of telefoontjes

Het krijgen van rechtszekerheid is het doel van het Handelsregister. Maar bedrijven en organisaties gebruiken de gegevens ook voor direct marketing. Dat is de keerzijde van openbaarheid. Niemand zit te wachten op ongewenste post- of e-mailingen, telefonische verkoop of verkoop aan de deur. Het hoort echter wel bij het ondernemen; voor sommige bedrijven is dit de manier om nieuwe klanten te vinden. Wil je deze overlast beperken, dan zijn er mogelijkheden, waaronder de non-mailing-indicator die fysieke post en bezoek aan deur inperkt.
 

Privéadressen van eigenaren en bestuurders

De privéadressen van eigenaren en bestuurders zijn geregistreerd in het Handelsregister. Sommige privéadressen, zoals die van eenmanszaken en maatschappen zijn openbaar. Dit komt omdat de eigenaar zelf hoofdelijk aansprakelijk is. Bij rechtspersonen zoals een bv is dat niet het geval. Daarom is daar alleen het vestigingsadres openbaar. Is het vestigingsadres gelijk aan het privéadres, dan blijft dit openbaar. Alleen in bijzondere situaties kunnen wij je privéadres afschermen.

Bron: kvk.nl
Deel dit nieuwsbericht