Nieuws
Is jouw ondernemingsplan nog actueel

Is jouw ondernemingsplan nog actueel

Geplaatst op donderdag 8 oktober 2015      Leestijd: 1.5 minuut


Iedere startende ondernemer krijgt ermee te maken: het ondernemingsplan. Voor de ene ondernemer een verplicht onderdeel om financiering van de bank te krijgen, voor de andere een belangrijk startblok van het bedrijf. Maar houd je het daarna ook up-to-date?

De aangifte inkomstenbelasting, de jaarrekening, allemaal voorbeelden van handelingen die in ieder geval één keer per jaar langskomen. Hoort voor jou het ondernemingsplan niet in dit rijtje thuis? Dan hoor jij waarschijnlijk bij de groep ondernemers in Nederland die zijn plannen niet up-to-date heeft.
 

Wanneer pas ik mijn ondernemingsplan aan?

Volgens de banken zijn er drie momenten waarop het updaten van een ondernemingsplan wenselijk zou zijn. Allereerst bij het behalen van belangrijke doelstellingen of mijlpalen, zoals het openen van een nieuwe vestiging. Ten tweede bij andere grote veranderingen, zoals het kiezen van een nieuw distributiekanaal of een nieuwe product categorie. Ten derde bij het uitblijven van grote gebeurtenissen en uitbreidingen.
 

Bedrijf onder de loep

Bijkomend voordeel van het updaten van je ondernemersplan is dat je je bedrijf onder de loep moet nemen. Zijn de doelen die ik afgelopen jaar stelde behaald? Waarom wel of waarom niet. Past mijn huidige aanpak nog steeds bij de markt of moet ik voor een andere benadering gaan? Wat hebben mijn concurrenten het afgelopen jaar gedaan? Wat zijn de doelen voor het komende jaar en hoe gaan we die doelen behalen? Het einde van het kalenderjaar is dus een mooi moment om je ondernermsplan te checken.
 

Kritisch kijken

Belangrijk is het om kritisch en objectief naar je plannen te kijken. Je kijkt wat er wel en niet goed is gegaan in de afgelopen periode. Kritisch zijn zorgt ervoor dat je je bedrijf of je producten kunt blijven verbeteren. Stel de werkelijkheid niet mooier voor dan hij is, blijf objectief, om je onderneming echt verder te helpen.
 

Frequentie

Hoe vaak moet het ondernemingsplan eigenlijk worden geüpdatet? Het antwoord is zo vaak mogelijk, maar probeer het in ieder geval minstens één keer per jaar te doen. Als ondernemer ken je je eigen onderneming het beste. Als jij het gevoel hebt dat de elementen van je plan achterhaald zijn of aangepast moeten worden, doe dit dan.Deel dit nieuwsbericht