Nieuws
Investeren in bedrijfsmiddelen: dit moet je weten

Investeren in bedrijfsmiddelen: dit moet je weten

Geplaatst op donderdag 13 april 2023      Leestijd: 2 minuten


Iedere onderneming gebruikt bedrijfsmiddelen voor het maken van producten of het uitvoeren van diensten. Veel van deze zakelijke kosten trek je af van de belasting. Dit scheelt jou als ondernemer geld en maakt het ondernemen een stuk makkelijker. Maar wat valt er onder bedrijfsmiddelen en wat komt er allemaal kijken bij het aftrekken van de zakelijke kosten? We nemen je mee. 
 

Wat is een bedrijfsmiddel

Bedrijfsmiddelen zijn zaken die je gebruikt binnen jouw onderneming, maar die je niet verkoopt. Deze middelen heb je nodig om producten te maken of jouw dienst te verlenen. Ze laten jouw onderneming draaien. Denk hierbij aan machines, auto’s, gereedschappen en laptops. 
Ook onderscheid je bedrijfsmiddelen in twee categorieën:
  1. materiële bedrijfsmiddelen, zoals machines, bestelauto’s, gebouwen en inventaris; en
  2. immateriële bedrijfsmiddelen, zoals goodwill en vergunningen.

Naast bovengenoemde middelen zijn er natuurlijk nog een hoop andere zaken die jouw onderneming laat draaien, maar die niet worden gezien als bedrijfsmiddel, zoals een opleiding.
Welke kosten tellen mee bij de investering van een bedrijfsmiddel? 
Voor de afschrijving is het belangrijk om te weten wat er meetelt. De Belastingdienst geeft aan dat de volgende bedragen samen resulteren in de aanschafkosten:
  • aanschafprijs (exclusief btw);
  • aankoopkosten (denk aan notariskosten als je een bedrijfspand koopt);
  • installatiekosten en kosten voor het bedrijfsklaar maken van het bedrijfsmiddel.
 

Geen bedrijfsmiddel, maar de prijs wel verrekenen? 

Nu kan het zo zijn dat jouw onderneming iets aanschaft wat niet in de categorie bedrijfsmiddelen valt. Als onderneming verreken je dan, in datzelfde jaar, de aanschafprijs met de winst. Kosten die de Belastingdienst hieronder laat vallen zijn onder meer:
  • kosten van huur, verlichting en verwarming;
  • kosten van grondstoffen, goederen en diensten die je inkoopt om omzet te maken in dat jaar;
  • kosten die samenhangen met het jaarlijkse onderhoud van bedrijfsmiddelen.

Blijft het bedrag onder de €450? Dan haal je dit bedrag in een keer af van de winst. Bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde die minder is dan €450 komen niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). 
 

Kleine bedrijfsmiddelen combineren

Niet alle bedrijfsmiddelen zijn een grote uitgave. Het is daarom mogelijk om meerdere kleine investeringen samen te voegen tot een bedrijfsmiddel. Koop jij bijvoorbeeld een nieuwe laptop, muis, beeldscherm en kabels? Dan zijn al deze kosten samen een bedrijfsmiddel. Dit is van belang voor de investeringsregelingen. De Belastingdienst bepaalt uiteindelijk zelf of deze bedrijfsmiddelen als één mogen worden gezien. 

Wil je meer informatie over het aanschaffen van bedrijfsmiddelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Deel dit nieuwsbericht