Nieuws
In 2016 eerder maandopgaaf ICP doen

In 2016 eerder maandopgaaf ICP doen

Geplaatst op maandag 9 november 2015      Leestijd: 1 minuut


Het drempelbedrag voor het indienen van een maandelijkse opgaaf intracommunautaire prestaties (opgaaf ICP) gaat per 2016 omlaag van € 100.000 naar € 50.000. Hierdoor zult u dus sneller een maandelijkse opgave moeten doen.

Als uw bv goederen of diensten levert aan klanten in andere lidstaten van de Europese Unie (EU), krijgt u te maken met de opgaaf ICP. Op dit moment moet u per maand zo’n opgaaf ICP indienen als u in een kwartaal voor meer dan € 100.000 (exclusief btw) aan klanten in de EU eigen goederen verkoopt. Dit drempelbedrag gaat per 1 januari 2016 omlaag naar € 50.000 als gevolg van een aanwijzing van de Europese Commissie. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de wet hierop aangepast.
 

Opgaaf ICP heeft ander tijdvak

Een opgaaf ICP komt in beeld als u goederen of diensten levert aan een klant die btw-aangifte doet in een andere lidstaat van de EU en als u eigen goederen overbrengt naar een andere EU-lidstaat. De opgave is een specificatie van rubriek 3b van de btw-aangifte: gegevens intracommunautaire prestaties. Het totaal van de opgaaf ICP is dus gelijk aan het totaal van deze rubriek.

In de brochure (pdf) van de Belastingdienst vindt u terug welk tijdvak u moet aanhouden. Dit tijdvak kan afwijken van het tijdvak van de btw-aangifte. Als er aan het drempelbedrag is voldaan, moet u verplicht een maandelijkse opgaaf ICP indienen.Deel dit nieuwsbericht