Huishouden
Huishoudens door BTW verhoging 300 euro duurder uit in 2019

Huishoudens door BTW verhoging 300 euro duurder uit in 2019

Geplaatst op dinsdag 14 augustus 2018      Leestijd: 1.5 minuut


Een huishouden is in 2019 gemiddeld zo’n 300 euro meer kwijt aan btw. Het lage btw-tarief wordt namelijk in het nieuwe jaar verhoogd van 6 naar 9 procent. Hierdoor worden onder andere boeken, boodschappen en theaterkaartjes duurder. Dat stellen de economen van de ING.
 

Inkomstenbelasting

Daar staat tegenover dat de inkomstenbelasting omlaag gaat, waardoor de inkomens stijgen en de koopkracht er bij de meeste huishoudens wel op vooruit gaat. Door een deel van de belasting op arbeid te verschuiven naar consumptie, zet het kabinet een stap in de hervorming van het belastingstelsel.
 

3,1 miljard euro

In totaal moet de verhoging van het lage btw-tarief naar 9 procent zo’n 3,1 miljard euro opleveren. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Plan Bureau (CPB). Een btw- verhoging wordt vaak volledig en vrijwel onmiddellijk doorberekend in de prijzen. De lasten komen daardoor voor 75 procent op het bordje van consumenten en voor 25 procent bij bedrijven terecht.
 

Welvaartswinst

Het bestaan van verschillende btw-tarieven werkt economisch verstorend, vervolgt de bank. In een economie met verschillende btw-tarieven passen consumenten hun keuzes aan. Ze gaan relatief meer kopen van het laag belaste product dan ze zouden doen in een economie met één tarief. Nu het lage btw-tarief omhoog gaat, wordt het verschil tussen het normale en lage tarief kleiner. Zo wordt de verstoring van de keuzes van consumenten kleiner. Er treedt een zogeheten welvaartswinst op.
 

Uniform btw-tarief

Meer welvaartswinst zou behaald kunnen worden door één uniform btw-tarief te introduceren, bepleiten de economen. Een vaak genoemde reden om het lage btw-tarief te behouden is dat het de belastingdruk van lage inkomensgroepen vermindert. Om lage inkomens te ontzien is het lage btw-tarief echter een duur en ondoelmatig instrument, blijkt uit een btw-studie van het CPB. Als de overheid lage inkomens echt wil ontzien is het efficiënter om het lage btw-tarief af te schaffen en met dit geld lage inkomens te ontlasten door gerichte lagere inkomstenbelastingen of via sociale uitkeringen.

Bron: ING
Deel dit nieuwsbericht