Nieuws
Goed nieuws: Verhoging grensbedragen voor controleplicht

Goed nieuws: Verhoging grensbedragen voor controleplicht

Geplaatst op woensdag 28 februari 2024      Leestijd: 1.5 minuut


Goed nieuws voor een hoop bedrijven in Nederland: de ministerraad heeft groen licht gegeven op de algemene maatregel van bestuur (AMvB) voor het verhogen van de grensbedragen. Het gevolg? Minder ondernemingen zijn verplicht om hun jaarrekening te laten controleren door een accountant. 
 

Een verhoging van de grensbedragen

Het besluit voor een verhoging van de grensbedragen komt na een aanbeveling van de Europese Commissie en een advies van de Raad van State. Het idee is dat de lasten voor bedrijven verlagen en de druk op accountants vermindert.
 

Wat betekent dit voor jouw onderneming?

Laten we even naar de details kijken. Voortaan moet je bedrijf op twee opeenvolgende balansdata voldoen aan twee of meer van onderstaande voorwaarden om controleplichtig te zijn. Blijf jij onder deze grensbedragen? Dan ben je dus niet controleplichtig en hoeft jouw jaarrekening niet gecontroleerd te worden door een accountant.

Voorwaarden voor controleplicht: 
  • Een omzet van meer dan € 15 miljoen (vorig grensbedrag was € 12 miljoen).
  • Een balanstotaal van meer dan € 7,5 miljoen (vorig grensbedrag was € 6 miljoen).
  • Gemiddeld 50 of meer werknemers.

De criteria voor de omzet en het balanstotaal zijn dus behoorlijk opgeschroefd. Dit is de eerste keer sinds 2013 dat deze bedragen zijn aangepast. De nieuwe grensbedragen houden rekening met de inflatie van de afgelopen 10 jaar en zijn met 25% gestegen. 
 

Ook geldig voor boekjaar 2023

Hoewel de nieuwe regels officieel ingaan vanaf boekjaar 2024, is er besloten dat bedrijven ze ook al mogen toepassen op het boekjaar 2023. Dat is vooral een opluchting voor kleine bedrijven, aangezien dit een flinke besparing kan betekenen in tijd en geld die normaal gesproken naar de accountantscontrole gaan. Minder papierwerk, minder kosten en wellicht een beetje minder stress dus! 

Bij Blokland & Duin staan we klaar voor al jouw vragen op het gebied van financiële- en salarisadministratie en fiscale dienstverlening. Ook behoefte aan persoonlijk advies en hulp? Neem contact op.
Deel dit nieuwsbericht