Nieuws
Geld lenen? Ontdek welke investeerder bij jou past

Geld lenen? Ontdek welke investeerder bij jou past

Geplaatst op donderdag 26 januari 2023      Leestijd: 4 minuten


Geld lenen kan bij verschillende financiers. Denk hierbij aan familie of vrienden, de bank of microkrediet. Al deze leningen bij elkaar noemen we stapelfinanciering. In dit blog laten we je zien welke leningen, financieringen en kredieten er zijn en wat je hiervoor moet regelen. 
 

Stap één van geld lenen is het hebben van een plan

Stap één in het proces van geld lenen is het maken van een duidelijk plan met daarin een financieringsbegroting. In deze begroting stel je vast hoe je de bedrijfsinvesteringen gaat financieren. Met dit plan laat je aan financiers weten waar je geld voor nodig hebt en wat je plannen en ideeën zijn. Laat in het plan zien hoe jij het gewenste bedrag gaat inzetten en onderbouw dit met cijfers en een realistisch verdienmodel. 

Zorg er wel voor dat de basis van dit financiële plaatje je eigen geld is. Veel financiers vinden dit een van de belangrijkste eisen voor het lenen van geld. Vermeld ook de investering van familie en vrienden. Dit is in de ogen van de financiers erg waardevol. Het toont namelijk aan dat andere mensen in jouw ideeën of onderneming geloven. 

Wees daarnaast ook goed voorbereid op vragen over je inkomen, kosten en investeringen. Presenteer jij je plan met volle overtuiging en harde cijfers? Des te groter de kans dat jij een investeerder binnenhaalt. 
 

Welke investeerder past bij jou?

Er zijn zeven verschillende financieringsvormen. Kijk goed naar welke investeerder het beste bij jou past. 

  1. De bank
Bij de bank leen je een bedrag via een zakelijke banklening. Je pitcht het financiële plan en de bank beoordeelt deze aan de hand van hun criteria. Heb je voldoende zekerheden? Zijn je financiën op orde? Dit zijn punten die de bank meeneemt in het besluit. Het bedrag dat je leent betaal je gespreid terug tegen een vaste of variabele rente.  

  2. Een informal investor
Deze investeerder investeert eigen vermogen in jouw bedrijf. Informal investors hebben interesse in ondernemingen die nog in de kinderschoenen staan of bezig zijn met een groeispurt. Tijdens het ondernemen staat de informal investor de ondernemer vaak bij. Het is hier van groot belang dat je een goede relatie krijgt met deze persoon. 

  3. Investeringsfondsen
Bij een investeringsfonds wordt er een grote pot met geld gevuld. In deze fondsen zitten veel informal investors, beleggers en investeringsmaatschappijen. Voor hen zijn jouw kwaliteiten als ondernemer en de lange termijn potentie erg belangrijk. Bijvoorbeeld wat je bedrijf waard is over 5 jaar. 

  4. Eigen kring
Familie, vrienden of kennissen die geloven in jouw ideeën zijn vaak bereid om geld aan je te lenen. Denk hier wel goed over na. Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt over mogelijke rente en de manier van aflossen. Daarnaast kan het vervelend zijn om bij familie en vrienden ‘in het krijt te staan’. 

  5. Microkrediet
Deze lening van maximaal €50.000 is voor startende en bestaande ondernemers. De looptijd van deze lening is 1 tot 10 jaar. Iedere maand los je een deel van de lening af plus rente. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.
  • Je zakelijke kredietbehoefte is lager dan €50.000
  • Je hebt een sterk ondernemersplan
  • Je doet zaken in Nederland
  • Je beschikt over ondernemersvaardigheden
  • Je bent minimaal 18 jaar oud

  6. Leasen
Voor bedrijfsmiddelen is het mogelijk om een leaseplan op te stellen. Hier betaal je een maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. Denk bijvoorbeeld aan een zakelijke auto. 

  7. Crowdfunding
Bij crowdfunding vertel je jouw plan aan het grote publiek. Mensen investeren in jeals ze in jouw idee en in jou als ondernemer geloven. Het is wel een tijdrovende manier van geld lenen, omdat je een campagne moet opstellen voor jouw bedrijf en moet afwachten of er wel genoeg mensen doneren.

  8. Overheid
Kijk eens naar de verschillende thema’s binnen de overheid. Sluit jouw idee ergens bij aan? Dan zijn er verschillende subsidies en regelingen waar je gebruik van kan maken. Voorbeelden van regelingen zijn de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Zij investeren in snelgroeiende en innovatieve bedrijven in de regio. Een ander voorbeeld is Startupbox. De overheid biedt een Startupbox met financieringsregelingen die gericht zijn op innovatie. 

Kijk goed naar welke manier van financiering het beste bij jou past. Maak je gebruik van een mix van financieringen? Dan heet dit stapelfinanciering. Hiermee spreid je niet alleen je eigen risico maar ook die van je investeerders.
 

Let op, geld lenen kost geld

Verdiep je goed in de voorwaarden en de rentes van de verschillende kredietaanbieders. Naast dat je goed moet kijken hoeveel en van wie je gaat lenen, is het ook handig om rekening te houden met aflossingen en de rente van je lening. Reken voor jezelf uit wat je kwijt bent aan rente. Kom je er even niet meer uit? Schakel dan de hulp van een onafhankelijk adviseur in. Deze kijkt mee met jouw financiële vragen. 

Wil jij op de hoogte blijven van actueel fiscaal nieuws? Bekijk onze nieuwspagina en volg ons op LinkedIn.




Deel dit nieuwsbericht