Nieuws
Foutje gemaakt? Dien direct een suppletieaangifte btw in

Foutje gemaakt? Dien direct een suppletieaangifte btw in

Geplaatst op woensdag 17 januari 2024      Leestijd: 2.5 minuut


Fouten maken is menselijk. Toch kan het erg vervelend zijn als je erachter komt dat je als btw-ondernemer een fout hebt gemaakt in je btw-aangifte. Heb jij in de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan ben je verplicht dit te melden aan de Belastingdienst. Je herstelt je fout dan met een suppletieaangifte. In deze blog leggen we uit welke stappen je moet nemen.
 

Stap 1: Check of een suppletieaangifte nodig is

  • Heb je in 2023 of in de afgelopen vijf jaar te weinig of te veel btw aangegeven en gaat het om een bedrag hoger dan € 1.000?
  • Heb je in 2023 of in de afgelopen vijf jaar te weinig of te veel btw aangegeven en doe je een correctie op de oude kleineondernemersregeling?

Beantwoord je één van de bovenstaande vragen met ‘JA’ dan is er een suppletieaangifte nodig. Heb je wel een fout gemaakt maar gaat het om correcties lager dan € 1.000 en is het geen correctie op de oude kleineondernemersregeling? Dan mag je de correctie in de eerstvolgende btw-aangifte meenemen en hoef je geen suppletieaangifte te doen.
 

Stap 2: Dien je suppletieaangifte in over het tijdvak waarin de oorspronkelijke aangifte onjuist of onvolledig was

Heb je een fout gemaakt in een bepaald tijdvak? Vermeld dan in het suppletieformulier het specifieke tijdvak en de gecorrigeerde gegevens voor dat tijdvak. Het is ook mogelijk dat je een heel kalender- of boekjaar moet corrigeren. In dat geval geef je in het suppletieformulier de gecorrigeerde gegevens door voor het hele jaar.


Stap 3: Check de suppletieaangifte goed op fouten!

Je wil natuurlijk voorkomen dat de suppletieaangifte opnieuw een fout bevat. Loop alles dus goed na voordat je de aangifte indient bij de Belastingdienst. Toch nog een foutje gemaakt?

Dien dan niet direct een nieuwe suppletie in, maar wacht de beschikking van de Belastingdienst af. Hierna maak je bezwaar tegen de beschikking en kun je in het bezwaarschrift alsnog de juiste gegevens invoeren over het tijdvak dat je wil corrigeren.

Ontvang je geen beschikking omdat uit de (foutieve) suppletie blijkt dat er geen bedrag meer betaalt of ontvangen hoeft te worden? Dien dan wel direct een nieuwe aangifte in.
 

Stap 4: Dien je suppletieaangifte op tijd in

Dien je btw-aangifte correctie in via de website van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat de suppletie bij de Belastingdienst binnen is voor de indiening van de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting van het betreffende jaar om een boete te voorkomen. 
 

Doe je dit niet? Dan loop je het risico op een boete

Lever je de desbetreffende aangifte te laat of helemaal niet in? Dan is er geen sprake van vrijwillige verbetering en kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen.

Maar ook als je de suppletieaangifte wel op tijd indient en er sprake is van vrijwillige verbetering, kan de Belastingdienst een verzuimboete opleggen. Deze verzuimboete blijft achterwege als:
  • Het bedrag dat je als gevolg van de vrijwillige verbetering moet betalen € 20.000 of minder bedraagt; of
  • Het belastingbedrag minder dan 10% bedraagt van het belastingbedrag dat eerder is betaald over de tijdvakken waarop de verbetering betrekking heeft.

Twijfel jij over je btw-aangifte en ben je bang dat deze een fout bevat? Aarzel dan niet, en neem contact met ons op. We helpen graag.
Deel dit nieuwsbericht