Nieuws
Fiscus stopt betalingsregelingen na uitstel coronapandemie

Fiscus stopt betalingsregelingen na uitstel coronapandemie

Geplaatst op donderdag 26 oktober 2023      Leestijd: 1.5 minuut


De Belastingdienst is strenger geworden als het gaat om achterstallige belastingbetalingen na het uitstel tijdens de coronapandemie. De afgelopen maand heeft de Belastingdienst 27.000 betalingsregelingen stopgezet en er komen er nog eens 8.000 bij. Je leest er meer over in deze blog.
 

Beginnen met aflossen en nieuwe verplichtingen

Voorheen konden ondernemers dankzij de regeling voor bijzonder uitstel van belastingbetaling hun belastingschulden even parkeren. Maar dat is nu veranderd. Sinds 1 oktober 2022 werden ondernemers verplicht om te beginnen met het aflossen van hun belastingschulden en tegelijkertijd aan hun nieuwe belastingverplichtingen voldoen. Als ondernemers dit niet deden, liepen zij het risico  dat hun betalingsregelingen werden ingetrokken.
 

Stopzetten van betalingsregelingen

Momenteel bevinden duizenden ondernemers zich in deze situatie. Van de 35.000 mkb'ers die in juli waarschuwingsbrieven ontvingen waarin hun betalingsregeling werd stopgezet, hebben ongeveer 2.000 de volledige schuld afbetaald en circa 2.000 hebben hun achterstand ingelopen. Nog eens 4.000 hebben hulp gezocht om hun schuld af te lossen. Ook zijn er al 27.000 intrekkingen gedaan van betalingsregelingen voor ondernemers die nog helemaal niets hebben betaald of meerdere termijnen hebben gemist. Deze maand zullen nog eens 8.000 regelingen worden stopgezet.

Ondernemers die hun betalingsregeling hebben verloren, hebben niet zoveel opties meer. Betalen om extra kosten te voorkomen is de verstandigste keuze, maar een nieuwe betalingsregeling is niet langer mogelijk. Ze kunnen echter nog steeds contact opnemen met de Belastingdienst voor mogelijke hulp, en in sommige gevallen kan uitstel van betaling worden verleend. De Belastingdienst heeft aangegeven zich nog tot 1 april 2024 flexibel op te stellen bij schuldenakkoorden. 
 

Afbetaling schulden

Over het algemeen lijkt het afbetalen van de schulden vrij soepel te verlopen na een jaar. De totale schuld aan betalingsregelingen is in een jaar tijd gedaald van €19,6 miljard naar zo’n €13 miljard. Van de ongeveer 266.000 ondernemers die op 1 oktober 2022 met een betalingsregeling begonnen, zijn er na een jaar nog ongeveer 193.000 over. Een deel hiervan heeft hun schuld volledig afbetaald, terwijl voor anderen de regeling is ingetrokken of omdat ze een schuldsanering of faillissement hebben ondergaan. 

Heb jij hulp nodig of vragen over het aflossen van je/een betalingsregeling? Voor fiscaal advies ben je bij Blokland & Duin aan het juiste adres.
Deel dit nieuwsbericht