Nieuws
Fiscus legt aanslagen handmatig op na systeemprobleem

Fiscus legt aanslagen handmatig op na systeemprobleem

Geplaatst op dinsdag 19 december 2017      Leestijd: 1 minuut


De Belastingdienst legt alle aanslagen schenk- en erfbelasting momenteel noodgedwongen handmatig op. Het nieuwe systeem voor de inning van deze belastingen werkt niet, waardoor dit jaar voor € 450 miljoen aan schenk- en erfbelasting niet wordt geïnd. Dit schrijft het FD naar aanleiding van een debat in de Tweede Kamer.
 

Systeemprobleem

Eerder maakte de Belastingdienst al bekend dat er geen belastingrente wordt geheven op aanslagen erfbelasting die betrekking hebben op een overlijden op of na 1 januari 2017. Dit blijkt alles te maken te hebben met het genoemde systeemprobleem, waarover ook binnen de Belastingdienst tot na de zomer is gezwegen. Staatssecretaris Snel van Financiën zei in de Tweede Kamer dat ook hij hierdoor werd overvallen.
 

Veel later

Het systeemprobleem was niet opgenomen in de eerder verstrekte opsomming van productieverstoringen bij de Belastingdienst. Hierdoor dook het probleem pas veel later op, namelijk toen minister Hoekstra van Financiën in de Najaarsnota een tegenvaller van € 450 miljoen moest melden in de schenk- en erfbelasting.
 

Erfenissen

Het nieuwe ICT-systeem voor de heffing van schenk- en erfbelasting zou in 2017 van start gaan. Doordat het oude systeem tot en met 2016 werkte en niet meer was ingericht voor 2017, was er geen back-up toen het nieuwe systeem niet bleek te werken. Met als gevolg dat alle aanslagen nu handmatig worden opgelegd en geverifieerd, wat tot flinke vertragingen leidt. Bijkomend probleem is dat notarissen erfenissen niet kunnen afwikkelen, aangezien dit pas kan als duidelijk is hoeveel erfbelasting moet worden betaald.
 

Verwachting

De verwachting van de staatssecretaris is dat het systeem in 2018 alsnog in gebruik kan worden genomen. De verschuldigde belasting wordt dan alsnog geïnd.

Hulp nodig bij de aangifte erfbelasting? Neem contact op met ons kantoor.


Bron: FD
Deel dit nieuwsbericht