Nieuws
Fiscaal voordeel: je partner in dienst nemen bij je bv
Geplaatst op dinsdag 11 juni 2024 Leestijd: 2 minuten
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) van een eigen bv ben je zowel werknemer als werkgever. Je kunt ervoor kiezen je partner in dienst te nemen bij je bv, wat fiscaal voordeel oplevert. Maar hoe werkt dit en welke belastingvoordelen levert dit op? Wij leggen het je uit.De regeling gebruikelijk loon
Als je partner bij de bv gaat werken, geldt in vrijwel alle gevallen de regeling voor het gebruikelijk loon. Dit gebruikelijke loon schrijft voor dat het loon in lijn moet zijn met het salaris van iemand in een vergelijkbare dienstbetrekking. Je kunt je partner dus niet zomaar een heel hoog salaris uitbetalen.Het gebruikelijk loon geldt in het algemeen voor iedereen die een aanmerkelijk belang houdt in de bv en ook werk doet voor die bv. Een aanmerkelijk belang heb je bij minstens 5% aandelen. Maar voor partners geldt het gebruikelijk loon ook als hij of zij zelf geen aandelen bezit.
De begrippen voor partnerschap in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst zijn breed gedefinieerd. Je wordt namelijk gezien als partner van de dga bij officiële documentatie via huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract, maar ook al als je op hetzelfde adres woont, samen eigenaar van een huis bent of samen een kind hebt.
Belastingvoordeel voor je bv
Het belangrijkste fiscale voordeel van het in dienst nemen van je partner zit in het verlagen van de winst van de bv. Door je partner een salaris uit te betalen, vermindert de winst van de bv, wat weer resulteert in een lagere vennootschapsbelasting (VPB).Arbeidskorting en loonheffingen
Het tweede fiscale voordeel zit hem in de premies voor verzekeringen. Je partner heeft, net als bij een reguliere baan, recht op arbeidskorting en betaalt inkomstenbelasting over het ontvangen loon. De bv moet loonheffingen inhouden en afdragen. In veel gevallen zal er echter sprake zijn van een fictieve dienstbetrekking omdat een gezagsverhouding tussen de dga en de partner moeilijk aan te tonen is.Bij een fictieve dienstbetrekking is je partner niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen zoals de WW en de WIA, en dus hoeft de bv hier geen premies voor af te dragen.