Nieuws
Fiscaal voordeel bij een investering in zonnepanelen

Fiscaal voordeel bij een investering in zonnepanelen

Geplaatst op vrijdag 20 april 2018      Leestijd: 2 minuten


Levert een investering in zonnepanelen op mijn woning fiscaal voordeel op? Het kan inderdaad voordelig zijn, maar het is niet vanzelfsprekend. Wat zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting?
 

Onroerend of roerend?

De eerste belangrijke vraag is of de zonnepanelen onroerende (niet verplaatsbare) of roerende (verplaatsbare) zaken zijn. Wanneer zonnepanelen makkelijk te demonteren zijn en met slechts een aantal schroeven worden bevestigd, zijn ze roerend. In de praktijk is dit vaak het geval.
 

Zijn uw zonnepanelen roerend?

Dan zijn er drie mogelijkheden:
1. de zonnepanelen moeten verplicht op de zaak worden gezet
2. de zonnepanelen moeten verplicht op privé worden gezet
3. de ondernemer mag de keuze zelf maken

Welke van de drie van toepassing is hangt met name van de aanwending van de opgewekte energie af. Bij minder dan 10% zakelijk gebruik worden de panelen verplicht op privé gezet en bij meer dan 90% verplicht op de zaak. Daartussenin heeft de ondernemer in principe keuzevrijheid.
 

Gevolgen bij keuzevrijheid

Als er keuzevrijheid is, is het van belang om te weten wat de gevolgen zijn als de zonnepanelen privé of op de zaak worden gezet.

Gevolgen zonnepanelen privé
  • De opgewekte kWh die zakelijk zijn gebruikt, zijn aftrekbaar van de winst tegen een gangbare prijs per kWh.

Gevolgen zonnepanelen op de zaak
  • De ondernemer komt in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrekpost van de winst, die tot maximaal 12% netto voordeel (van de investering) oplevert.
  • Op de investeringskosten mag worden afgeschreven. Normaal gesproken wordt er in circa vijftien jaar afgeschreven tot de restwaarde.
  • Jaarlijks wordt rekening gehouden met een bijtelling (tegen een gangbare prijs per kWh) vanwege in privé gebruikte opgewekte energie en opgewekte energie die aan het net is geleverd.

Hieruit blijkt dat het vrijwel altijd voordelig is om de zonnepanelen op de zaak te zetten als dat tot de mogelijkheden behoort, met name vanwege de investeringsaftrek. Investeren in zonnepanelen kan dan erg aantrekkelijk zijn.
 

Zijn uw zonnepanelen onroerend?

Dan maken de zonnepanelen deel uit van de woning. Dit kan hypotheekrenteaftrek of een besparing van de box-3-heffing opleveren. Of dat voor u geldt is afhankelijk van de manier van financieren. Staat uw woning deels op de zaak, dan zitten er mogelijk nog meer financiële voordelen aan vast.

Heeft u vragen, neem dan contact op met ons kantoor.
Deel dit nieuwsbericht