Nieuws
Fiscaal afrekenen met de Belastingdienst

Fiscaal afrekenen met de Belastingdienst

Geplaatst op dinsdag 30 november 2021      Leestijd: 2 minuten


Stop je met jouw bedrijf? Of neemt een ander jouw bedrijf over? Dat heeft gevolgen voor de belasting. Je maakt dan de balans op en rekent af met de Belastingdienst. Dit heet fiscaal afrekenen.

Bij bedrijfsopvolging binnen een familie, echtscheiding of overlijden van jouw partner moet je misschien ook fiscaal afrekenen. Het is verstandig je te laten adviseren door een deskundige, of contact op te nemen met de Belastingdienst.
 

Wat doe je als je stopt met jouw bedrijf?

Als je stopt met jouw bedrijf krijgt de Belastingdienst een melding van KVK. Je krijgt hiervan een schriftelijke bevestiging. Controleer of je de bevestiging van deze afmelding krijgt. Zo niet, dan moet je zelf aan de Belastingdienst laten weten dat je stopt met jouw bedrijf. Verder moet je:
 
Je rekent af voor alle belastingsoorten waarmee je te maken hebtgehad:
  • Heb je een oudedagsreserve opgebouwd? Dan rekent je deze af voor de inkomstenbelasting.
  • Onttrekt je goederen aan het bedrijf voor privégebruik? Dan moet je daarover btw betalen.
 

Wat doe je bij overdracht van jouw bedrijf?

Draag je jouw onderneming (voor een deel) over? Dan moet je de stakingswinst berekenen en daarover inkomstenbelasting betalen. De overdracht van jouw onderneming is belangrijk voor de:
 
  • inkomstenbelasting
  • loonbelasting
  • omzetbelasting

Er kunnen ook gevolgen zijn voor de overdrachtsbelasting of een sociale uitkering.
 

Als je gaat scheiden of jouw partner overlijdt

Ga je scheiden? Of is jouw partner overleden? Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat je het vermogen hebt gekregen tegen de waarde in het economische verkeer. Je moet daarom stakingswinst berekenen.Ga je verder met (het deel van) de onderneming van jouw echtgenoot of partner? Dan geldt een doorschuiffaciliteit en hoef je geen stakingswinst te berekenen. Je kunt verdergaan met de onderneming met dezelfde boekwaarden.
 

Jouw bedrijf vertrekt naar het buitenland

Vertrekt jouw bedrijf naar een andere EU-lidstaat? Dan mag je kiezen wanneer je afrekent met de Nederlandse Belastingdienst: meteen afrekenen of uitstel van betaling. Als je de eindafrekening (exitheffing) later wilt betalen, moet je een bankgarantie afgeven. Je betaalt ook invorderingsrente. Je hebt de mogelijkheid het bedrag in 10 gelijke jaarlijkse termijnen te betalen.

Voor meer informatie over fiscaal afrekenen, neem contact op met ons kantoor.

Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht