Nieuws
Fiets van de zaak kopen of leasen

Fiets van de zaak kopen of leasen

Geplaatst op donderdag 24 september 2020      Leestijd: 5.5 minuut


U kunt geld besparen op een fiets van de zaak. Voor ondernemers met en zonder personeel zijn er belastingvoordelen. Lees hier welke regelingen er zijn en van welke u gebruik kunt maken.
 

Welke regelingen zijn er voor uw fietsplan?

Er zijn 4 verschillende fiscale regelingen voor een fiets, elektrische fiets of pedelec voor uw bedrijf: 
 
 • Fiets of leasefiets van de zaak 
 • Deel brutoloon gebruiken 
 • Kilometervergoeding 
 • Renteloze lening
 

Welke regelingen u kunt gebruiken, hangt af van uw situatie: 

 • U heeft een eenmanszaak en wilt een fiets voor uzelf. Dan kunt u alleen gebruikmaken van de Fiets van de zaak-regeling.
 • U wilt een fiets regelen voor uw werknemer(s). Dan kunt u gebruikmaken van alle regelingen.
 • Bent u dga van uw bv of nv? Dan bent u ook werknemer en kunt u ook van alle regelingen gebruikmaken.
 

Fiets of leasefiets van de zaak

U koopt of leaset een fiets. Voor uzelf of voor uw werknemer. 

Voor de inkomstenbelasting en loonheffingen is de waarde van de fiets 7% van de adviesprijs. U kunt de adviesprijs opzoeken op bijtellingzakelijkefiets.nl. 

Als u een eenmanszaak heeft, telt u de 7% op als bijtelling bij uw winst. 

Als werkgever telt u de bijtelling op bij het brutojaarsalaris van uw werknemer. Over het bedrag van die bijtelling houdt u per aangiftetijdvak loonbelasting/premie volksverzekeringen in. 

Daarnaast betaalt u over de bijtelling de premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst. 
 

Het maakt niet uit hoe u de fiets gebruikt

U mag de fiets privé gebruiken, en u hoeft de fiets niet voor woon-werkverkeer te gebruiken.
 

Rekenvoorbeeld

Uw werknemer heeft een bruto jaarsalaris van € 35.000. 
De adviesprijs van de fiets is € 2.000. 
De jaarlijkse bijtelling is 7% van € 2.000 = € 140.

Over het bedrag van de bijtelling betaalt de werknemer loonbelasting/premie volksverzekeringen. Voor 2020 is dat bij dit jaarsalaris € 58. Uw werknemer betaalt dan per aangiftetijdvak van een maand € 4,83 voor een fiets van € 2.000. 

U betaalt premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw over de bijtelling.
 

Betaalt uw werknemer mee?

Dan kunt u de maandelijkse bijdrage aftrekken van het bedrag van de bijtelling. Let op: u mag niet meer aan eigen bijdrage aftrekken dan het bedrag van de bijtelling.
 

Bijtelling onbelast houden voor uw werknemer

Het bedrag van de bijtelling blijft onbelast als u dat bedrag aanwijst als eindheffingsloon. Dan kost de fiets uw werknemer dus niets. U moet daarvoor wel voldoende vrije ruimte hebben. Anders betaalt u 80% eindheffing over het bedrag van de bijtelling. Aanwijzen als eindheffingsloon doet u in elk aangiftetijdvak. 

Lees meer over de vrije ruimte en de eindheffing in 'Stap 8 Eindheffing werkkostenregeling berekenen' van het Handboek Loonheffingen.
 

Kilometervergoeding niet meer onbelast

Een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer met de fiets is niet meer onbelast. U kunt uw werknemer nog wel een onbelaste vergoeding geven voor woon-werkverkeer met het ov of met de auto.
 

Aftrekbare kosten voor werkgevers

Omdat u de fiets voor uw werknemer betaalt, kunt u de kosten aftrekken van de winst. Dit doet u met een jaarlijkse afschrijving. Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent. Btw is aftrekbaar voor maximaal € 130 wanneer u voldoet aan de voorwaarden. Dat betekent dat u voor een fiets van € 749 of minder de volledige btw mag aftrekken, als: 
 
 • u voor het eerst een fiets koopt of leaset voor uw werknemer 
 • uw werknemer geen andere vergoedingen voor woon-werkverkeer krijgt 
 • uw werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor de fiets 

In andere gevallen gelden beperkingen. Lees meer over de voorwaarden en bekijk voorbeelden van toegestane aftrek personeelsvoorzieningen.
 

Aftrekbare kosten voor de eenmanszaak

Gebruikt u de fiets ook voor uw bedrijf? Dan kunt u de kosten voor de fiets van de zaak aftrekken van de winst met een jaarlijkse afschrijving. Kijk hoe u het bedrag van de afschrijving berekent

Btw is aftrekbaar voor bedrijfsactiviteiten die met btw belast zijn. Bijvoorbeeld als u een koeriersdienst heeft en pakketten met de fiets bezorgt. Lees meer over welke btw u mag aftrekken.
 

Deel brutoloon gebruiken

Met de bruto/nettovergoeding levert uw medewerker een deel van het bruto inkomen in. Voor dat deel krijgt hij een vergoeding om een fiets van te kopen. Deze vergoeding wijst u aan als eindheffingsloon. Daar betaalt u geen belasting over zolang u binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling blijft. 

Omdat het bedrag van het brutoloon af gaat, betalen u en uw werknemer minder loonbelasting en premies.
 

Voorbeeld

Eén van uw werknemers wil een fiets kopen. Hij heeft een bruto maandsalaris van € 4.500. De fiets kost € 1.250. U zet € 1.250 van het brutoloon van uw werknemer om in een vergoeding voor de aanschaf van de fiets. Dat doet u door dat bedrag af te trekken van zijn brutoloon. U kunt dit in een keer doen, of verpreid over verschillende maanden binnen hetzelfde kalenderjaar. 

Normale maand voor uw werknemer: 
 • Brutoloon € 4.500 
 • Belast tegen 40% (€ 1.800 aan belasting) 

Netto op zijn rekening: € 2.700

Maand van aanschaf fiets:

Uw werknemer krijgt een nettovergoeding van € 1.250 op zijn rekening. Die vergoeding gaat af van het brutoloon. 
 
 • Brutoloon (€ 4.500 - € 1.250) = € 3.250 
 • Belast tegen 40% (€ 1.300 aan belasting) 

Blijft over een nettoloon van € 1.950 Totaal op zijn rekening € 1.950 + € 1.250 = € 3.200 
 

Het voordeel voor uw werknemer: 

Uw werknemer ontvangt € 500 meer dan de € 2.700 die hij normaal krijgt. Die € 500 is de gespaarde belasting van 40% over € 1.250. 
 

Uw voordeel als werkgever: 

Deze vergoeding van € 1.250 wijst u aan als eindheffingsloon. U betaalt daarover geen belasting zolang u binnen de vrije ruimte blijft. 

U betaalt verder over € 3.250 premies werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw aan de Belastingdienst. In plaats van over € 4.500.
 

Onbelaste kilometervergoeding

Uw werknemer kan de fiets ook financieren met een onbelaste kilometervergoeding. U geeft uw werknemer dan een vergoeding per kilometer woon-werkverkeer. Een vergoeding tot € 0,19 is onbelast.
 

Renteloze lening

U leent uw werknemer een bedrag om een fiets van te kopen. Omdat uw werknemer dit bedrag terugbetaalt, gaat het niet van de vrije ruimte af. De werknemer kan die lening ook terugbetalen met de onbelaste kilometervergoeding.
 

Voorbeeld

U leent uw werknemer € 1.500 voor een fiets. Hij krijgt € 0,15 kilometervergoeding op een woon-werktraject van 4 kilometer. Dat is een vergoeding van € 1,20 per werkdag. Daarmee betaalt hij de lening terug in ongeveer 5 jaar.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht