Nieuws
Eten en drinken aftrekbaar? Zorg voor een onderbouwing

Eten en drinken aftrekbaar? Zorg voor een onderbouwing

Geplaatst op woensdag 21 december 2022      Leestijd: 2.5 minuut


Een kerstontbijt met collega’s, champagne om te proosten op een succesvol jaar en een rondje oliebollen op kantoor. Rondom de feestdagen maken veel bedrijven meer kosten voor drank en eten. De Belastingdienst kijkt gezellig - maar vooral kritisch - mee naar deze opgevoerde kosten. Twijfelt de fiscus aan de zakelijkheid van de kosten, dan moet je dit als ondernemer verantwoorden. In dit blog vertellen we je hoe het zit met deze aftrekpost. Lees je mee? 
 

Is eten en drinken zakelijk aftrekbaar?

Als ondernemer voor de inkomsten- en/of vennootschapsbelasting kun je zakelijke kosten aftrekken. Bij eten en drinken stelt de Belastingdienst (weliswaar terecht) vraagtekens bij het zakelijke karakter van deze kosten. Eten en drinken moet je ten slotte toch. Dat heeft in principe niets te maken met je werk. 

Bij zo’n grijs gebied praten we over ‘gemengde kosten’. Deze zijn niet volledig aftrekbaar. Het gaat hier om kosten die voor de zaak zijn gemaakt, maar ook een privé tintje hebben. Denk hierbij aan de volgende kosten: 
  • representatiekosten, zoals feesten en recepties;
  • kosten voor eten en drank;
  • kosten voor congressen, seminars, studietrips en excursies. 

Trek je als ondernemer deze kosten toch helemaal af en twijfelt de inspecteur aan het zakelijke karakter hiervan, dan moet je kunnen bewijzen dat deze geheel zakelijk zijn. Dat ging in onderstaand voorbeeld niet helemaal goed. 
 

Hoe het misging met een voorraad champagne

 Een belastinginspecteur kreeg argwaan toen een fiscale eenheid aanzienlijk hoge kosten voor alcoholische drank, diners en theater bezoekjes had opgegeven. Het legde het bedrijf hiervoor een navorderingsaanslag op. 
“Bij een fiscale eenheid worden meerdere ondernemers samen gezien als één ondernemer voor de btw. Een fiscale eenheid bestaat vaak uit een moedermaatschappij en één of meer dochtermaatschappijen.”

De volgende uitgaven werden geweigerd:
  • € 5.304 aan champagne en andere flessen alcoholische drank: de fiscale eenheid gaf aan dat zij een voorraad heeft om klanten te trakteren en dat klanten bij een speciale gelegenheid een extra presentje krijgen. 
  • € 9.145 aan diners: de onderneming gaf aan dat het om zakelijke kosten ging omdat er etentjes met klanten plaatsvonden om het twintigjarig bestaan van de onderneming te vieren.
  • € 4.487 voor theater tickets: vanwege een lustrum en de verhuizing naar een nieuw pand werd een aantal klanten getrakteerd op een bezoekje aan het theater.
 

Uitgaven voor alcohol heeft een privékarakter

De rechter was het eens met de belastinginspecteur dat uitgaven voor alcohol in principe een privékarakter heeft. De ondernemer moet in zo’n geval met voldoende bewijs komen dat de uitgaven geheel zakelijk zijn. Dit gold in bovenstaande zaak ook voor de kosten van de diners en het theaterbezoek. Dit bewijs was echter niet voldoende. De bonnen en tickets kwamen op tafel maar de onderbouwing voor het zakelijke karakter bleef achter. Daarom vond de rechter dat de aftrek van de kosten terecht werd geweigerd. 

Bron: Uitspraak Rechtbank Noord-Holland, 20 oktober 2022 (gepubliceerd 13 december 2022). 

Wil je op de hoogte blijven van dit soort nieuws? Volg dan onze LinkedIn pagina.
Deel dit nieuwsbericht