Nieuws
Eindejaarstips: zo rond je 2022 fiscaal voordelig af

Eindejaarstips: zo rond je 2022 fiscaal voordelig af

Geplaatst op woensdag 2 november 2022      Leestijd: 3 minuten


We naderen alweer het einde van het jaar. Tijd voor een aantal slimme eindejaarstips om het jaar fiscaal zo voordelig mogelijk af te ronden. Doe er je voordeel mee.  
 

1. Zorg dat je alle facturen van dit jaar hebt ontvangen

Zorg ervoor dat je aan het einde van dit jaar alle facturen hebt ontvangen. Heb je een bepaalde factuur nog niet binnen, vraag die dan nog snel even op. Anders kun je hierover nog geen btw-aftrek vorderen. 
 

2. Vergeet de overlopende passiva niet

Overlopende activa en passiva hebben te maken met transacties die over een boekjaar of boekingsperiode heenlopen. Als je deze posten niet goed bewaakt, loop je het risico dat je winst lager of juist hoger uitvalt dan verwacht. 

Stel: je ontvangt in 2022 een factuur die (voor een deel) betrekking heeft op volgend jaar. Deze kosten mag je dan niet volledig toerekenen aan het huidige boekjaar. Het deel dat in 2023 valt, verwerk je als ‘vooruitbetaald’ op de balans. Elke passiefpost die je kunt opvoeren, vermindert de winst. 

Voorbeelden van overlopende passiva:
  • Boekhoudkosten
  • Leasetermijnen die je achteraf betaalt 
  • Rentekosten
 

3. BV of NV: Laat winst in 2022 vallen

In 2023 wordt het lage tarief voor de vennootschapsbelasting verhoogd naar 19%. Dit jaar was dat 15% en de schijf loopt volgend jaar door tot €200.000 (2022: €395.000). Valt jouw winst in de eerste schijf van de vennootschapsbelasting en kun je te maken kosten uitstellen tot in 2023? Doen, want dan mag je deze kosten aftrekken tegen 19%. Omzet kun je het beste realiseren in 2022, omdat deze tegen 15% wordt belast.
 

4. BV nog de juiste rechtsvorm?

De veranderingen voor de bv en dga die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt zijn niet voordelig. Het stijgen van het vennootschapsbelastingtarief en de lagere grens van de eerste schijf, zorgen voor de vraag of een IB-onderneming niet fiscaal voordeliger is. Stof tot nadenken. 

Twijfel je of een bv nog wel de juiste rechtsvorm is voor jouw bedrijf? Onze boekhouders gaan graag met je om tafel. 
 

5. Regel in 2022 nog een auto van de zaak

Rijden je medewerkers meer dan 500 privékilometers met een auto van de zaak, dan heb je te maken met bijtelling. Het algemene tarief daarvoor is 22%, maar voor nieuwe volledig elektrische auto’s geldt dit jaar een lager tarief van 16%. Er is wel een plafond (oftewel ‘cap’). De verlaagde bijtelling geldt namelijk maar tot een catalogusprijs van €35.000. Kom je daarboven, dan geldt alsnog het percentage van 22%.

Per 1 januari 2023 daalt de cap naar €30.000. Het kan daarom voordelig zijn om nog in 2022 een auto op de zaak te zetten.

 

6. Meld je dit jaar nog aan voor de KOR

Heb je dit jaar minder dan €20.000 aan omzet gerealiseerd, dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR).  

Wil je dit jaar gebruik maken van deze regeling, meld je dan aan bij de Belastingdienst via het aanmeldingsformulier KOR. Dit moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak waarin je de KOR wilt laten ingaan. Je krijgt een brief met daarin de definitieve ingangsdatum van de KOR. 

Ook bv’s, stichtingen en verenigingen kunnen een beroep doen op de KOR. De volgende voorwaarden zijn van toepassing: 

7. Neem je verzekeringen door

We zitten alweer aan het einde van het jaar. Een goed moment om je verzekeringen onder de loep te nemen. Heb je dit jaar je bedrijfspand verbouwd, het assortiment aangepast of wijkt je omzet aanzienlijk af ten opzichte van vorig jaar? Dan kan het lonen om te bekijken of je verzekeringen nog wel passen. 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste fiscale nieuws? Volg dan onze LinkedIn pagina.
Deel dit nieuwsbericht