Nieuws
Een fiscaal partner: dit levert het op
Geplaatst op vrijdag 6 oktober 2023 Leestijd: 2.5 minuut
Een fiscaal partner levert vaak een flinke belastingbesparing op bij je aangifte inkomstenbelasting, omdat je bepaalde aftrekposten en inkomsten samen met je partner mag delen. Maar wie mag je beschouwen als fiscaal partner? En wat zijn de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap? Lees meer in deze blog.
De basis: Algemene wet inzake rijksbelastingen
Het fiscaal partnerschap betekent dat je samen aangifte kunt doen en inkomsten en aftrekposten onderling verdelen. In artikel 5a van de AWR staat vermeld wie er als fiscaal partner beschouwd mogen worden. Volgens artikel 5a van de AWR ben je fiscaal partner als:- Je getrouwd bent: Als je het hele jaar door gehuwd bent, ben je automatisch fiscale partners. Als je maar een deel van het jaar getrouwd bent, worden jullie alleen in die periode als elkaars partners beschouwd, Maar mag je tijdens de aangifte inkomstenbelasting wel voor het hele jaar gebruik maken van verschillende inkomsten en aftrekposten. Het fiscaal partnerschap eindigt wanneer jullie niet langer op hetzelfde adres staan ingeschreven en een verzoek tot echtscheiding is ingediend. Als één van de getrouwde partners naar een verpleeg- of verzorgingshuis gaat en daar staat ingeschreven, blijft het partnerschap gewoon bestaan.
- Je een ongehuwde meerderjarige bent die een notarieel samenlevingscontract heeft met een andere ongehuwde meerderjarige en jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven in de basisregistratie. In Nederland worden geregistreerde partners op dezelfde manier behandeld als gehuwde partners, dus dezelfde regels voor fiscaal partnerschap zijn van toepassing. Het partnerschap eindigt wanneer jullie niet langer op hetzelfde adres staan ingeschreven.
Aanvullende definities fiscaal partnerschap
Aan artikel 5a van de AWR worden door de Wet inkomstenbelasting (IB) in artikel 1.2 nog wat extra bepalingen toegevoegd. Artikel 1.2 van de Wet op de IB beschouwt de volgende situaties ook als fiscaal partnerschap:- Als je ongehuwd samenwoont en uit deze relatie een kind is geboren of als de partner het kind van de ander heeft erkend.
- Als jullie samenwonen en gezamenlijk eigenaar zijn van jullie woning.
- Als de belastingplichtige de huisgenoot heeft aangewezen als gerechtigde tot het partnerpensioen in het kader van een pensioenregeling.
- Als er meerderjarigen op hetzelfde adres staan ingeschreven met een minderjarig kind van een van beiden (een samengesteld gezin). Het partnerschap geldt niet als een deel van de woning aan de persoon die op hetzelfde adres staat ingeschreven wordt verhuurd op zakelijke gronden, maar er moet wel een schriftelijke huurovereenkomst zijn.
- Als meerderjarigen samen met een minderjarig kind in een opvangwoning wonen dat ze hebben verkregen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. In dit geval moeten de bewoners samen met een meerderjarige zijn ingeschreven op dat adres.
Voor- en nadelen van een fiscaal partner
Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen. Zo leveren aftrekposten vaak meer op als je ze opgeeft bij de ander en krijg je meestal hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet. Ook betaal je minder belasting over jullie totale vermogen. Maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Sommige aftrekposten vallen lager uit, of loop je zelfs helemaal mis met een partner.Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrente die je enkel voor één huis mag aftrekken. Wanneer je allebei een eigen woning hebt, vormt dat een nadeel.Met fiscaal partnerschap kun je dus belastingvoordeel behalen, maar het is belangrijk om te begrijpen wie je als fiscaal partner mag beschouwen om optimaal te kunnen profiteren van deze regeling. Heb je vragen over fiscaal partnerschap? Neem vrijblijvend contact met ons op.