Nieuws
Dwingende alcoholwet bedreigt vrijdagmiddagborrel

Dwingende alcoholwet bedreigt vrijdagmiddagborrel

Geplaatst op vrijdag 25 maart 2022      Leestijd: 2.5 minuut


Het is dé plek waar aan het einde van de week lief en leed wordt besproken: de vrijdagmiddagborrel. Dreigt het informele samenzijn met collega’s te verdwijnen, nu ondernemers in Apeldoorn te horen krijgen dat het bij wet verboden is?

Twee ondernemers in Apeldoorn gingen al voor de bijl. De eerste was Jerry Kers van glasbedrijf La Paloma. Gemeentelijke handhavers zagen dat tijdens een borrel op het werk alcohol werd geschonken, terwijl er geen vergunning was. Het gevolg: Kers moet 2500 euro betalen als hij nog een keer wordt betrapt.

Ook Willy Gout van Waxx Kappers kreeg om dezelfde reden handhavers op bezoek en een last onder dwangsom van 1000 euro opgelegd.
 

Alcohol alleen met vergunning

De Alcoholwet is heel dwingend. De wet zegt dat er geen alcohol aanwezig, genuttigd of op voorraad mag zijn in voor publiek toegankelijke ruimten en in delen van die ruimte waar geen publiek mag komen. Eigenlijk staat er dat alleen alcohol is toegestaan in horecabedrijven met een vergunning, slijterijen en winkels die alcohol mogen verkopen om elders te nuttigen.

Dus kunnen bedrijven die op de werkvloer een ‘vrijmibo’ houden op de radar van de gemeente komen. Als dat gebeurt is er vaak een andere aanleiding, zoals de geluidsoverlast bij Kers. Het handhaven op borrels is voor de meeste gemeenten geen prioriteit. De Alcoholwet heeft echter een ‘grijs gebied’ en het roept ook vragen op.
 

Wat is een publieke ruimte?

Dat begint al met de definitie van wat een voor publiek toegankelijke ruimte is. Winkels, kapsalons en andere dienstverleners; dat is duidelijk. Maar een loods of kantoor waar alleen personeel komt? De ene gemeente vindt van wel, de andere gemeente vindt van niet. En is een werknemer publiek? Ook daarover verschillen de meningen.
 

Strakke interpretatie van de Alcoholwet

Duidelijk is dat Apeldoorn voor de strakke interpretatie van de Alcoholwet kiest. Want volgens de VNG is bij een bedrijfsborrel niet per definitie sprake van een illegale traditie. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om zonder vergunning een vrijmibo te houden.

,,Het moet gaan om een besloten bijeenkomst in een ruimte die normaal gesproken ook niet voor publiek is geopend en waar niet bedrijfsmatig, of anders dan om niet, alcohol wordt geschonken”, aldus de woordvoerder. ,,Het moet gaan om een bijeenkomst waarbij geen derden aanwezig zijn.”
 

Regels vastleggen

Of het ingrijpen van Apeldoorn betekent dat het einde van de vrijmibo nadert, durven experts niet te zeggen. ,Zeker omdat het blijkbaar al zo lang wordt gedoogd. Het advies is: leg duidelijke regels vast. Schenk absoluut geen alcohol aan minderjarigen, laat iemand op een plezierige manier toezicht houden en geef als bedrijfsleiding het goede voorbeeld.

Ondernemers kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen. Vraag bij de gemeente na wat wel of niet wordt toegestaan. Zeker bij borrels en bijeenkomsten waarbij ook zakelijke relaties worden uitgenodigd. Speel op safe en vraag een ontheffing aan. Als er handhavers komen, weet je zeker dat je niks riskeert.

Bron: deondernemer.nl




Deel dit nieuwsbericht