Nieuws
Dividend uitkeren: hoe zit het ook alweer?

Dividend uitkeren: hoe zit het ook alweer?

Geplaatst op zaterdag 1 mei 2021      Leestijd: 1.5 minuut


Heb je winst behaald met je bedrijf? Wat fijn! Misschien denk je erover na om dividend uit te keren. Hiervoor moet je wel verschillende zaken regelen. De Belastingdienst vraagt bijvoorbeeld om een aangifte dividendbelasting. En hoe zit het met vrijstellingen? In dit blog lees je waar je op let bij het uitkeren van dividend.
 

Dividend uitkeren aan aandeelhouders

Maakt jouw nv of bv winst dan kan de vennootschap een deel van die winst uitkeren aan de aandeelhouders. Meestal gebeurt dit in de vorm van dividend. De vennootschap die het winstaandeel uitkeert, betaalt hier belasting over. Soms kom je in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vrijstelling of teruggaaf hiervan.

 

Dividend uitkeren: ja of nee?

Het uitbetalen van dividend is niet verplicht. Lang niet alle bedrijven keren het uit. Bijvoorbeeld omdat zij niet genoeg winst maken. Of omdat ze ervoor kiezen de winst in het bedrijf te investeren. Betaal je wel jaarlijks dividend uit, dan heeft dat een positieve invloed op hoe aandeelhouders je bedrijf zien. De zaken gaan goed, je behaalt tenslotte constant winst. Dat wil niet zeggen dat het een negatieve invloed heeft wanneer je dit niet uitkeert. In sommige gevallen is herinvesteren in een bedrijf zelfs gunstiger voor de aandeelhouders dan een dividenduitkering.

 

Aangifte dividendbelasting

Degene die uitkeert, doet ook de aangifte. Daarvoor gebruik je het formulier aangifte dividendbelasting. Je doet aangifte binnen een maand nadat het dividend beschikbaar is gesteld. Vul op de aangifte de belasting in die je als vennootschap hebt ingehouden.
 

Dividend verrekenen met inkomstenbelasting

Ontvang je dividend, dan mag je dit verrekenen met de inkomstenbelasting. Op jouw aangifte vul je in hoeveel je hebt ontvangen. Ook geef je aan hoeveel belasting er is ingehouden. Wanneer de aandeelhouder die dividend ontvangt een nv of bv is mag hij de dividendbelasting verrekenen met de vennootschapsbelasting.

Hulp of advies nodig? Bel ons op 024 - 379 22 66 of stuur ons een bericht.

Benieuwd naar de meningen van onze klanten? Lees hier de reviews.
Deel dit nieuwsbericht