Nieuws
Diensten leveren binnen de EU

Diensten leveren binnen de EU

Geplaatst op dinsdag 4 mei 2021      Leestijd: 4 minuten


In de EU is er vrij verkeer van diensten. Dit betekent dat er geen douaneformaliteiten zijn. Als u diensten levert binnen de EU aan een zakelijke klant, is de kans groot dat u de btw moet verleggen naar uw klant. En misschien moet u uw factuur anders opmaken dan normaal. Daarnaast is het goed om lokale gebruiken, wetten en regels te checken voor u in een ander land aan de slag gaat.
 

Gebruik de tool Diensten in en uit het buitenland

Wilt u weten in welk land u de btw over uw dienst moet aangeven en betalen? Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Dit hulpmiddel geeft antwoord op veel btw-vragen over diensten leveren in de EU.
 

Ga na wie de btw betaalt 

Diensten leveren aan zakelijke klant 

In de meeste gevallen verlegt u de btw naar uw zakelijke klant binnen de EU. U meldt 'btw verlegd' op de factuur. En uw klant betaalt de btw in zijn eigen land. Maar u mag niet altijd de btw verleggen. Bijvoorbeeld als u cateringdiensten levert of wanneer u voor korte tijd een vervoermiddel verhuurt. 
 

Diensten leveren aan particulier

Levert u diensten aan een particulier? Dan moet u meestal de Nederlandse btw in rekening brengen. Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst om te bepalen wat u met de btw moet doen. U weet dan ook wat u op uw factuur moet zetten.
 

Check in welk land u btw-aangifte moet doen

Misschien moet u btw-aangifte doen in het land van uw klant, misschien moet dat in Nederland. Gebruik de tool Diensten in en uit het buitenland om te bepalen wat u moet doen. Het kan zijn dat u contact moet opnemen met de belastingdienst van het land van uw klant om te weten te komen of u daar aangifte moet doen. Een overzicht van belastingdiensten in EU-landen vindt u op de site van de Europese Commissie.
 

Controleer het btw-identificatienummer van uw klant

Het is belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Zeker als u de btw verlegt. Als later blijkt dat uw klant geen ondernemer is, kunt u een naheffingsaanslag krijgen. Controleer op de site van de Europese Commissie of het btw-identificatienummer van uw klant klopt. Met ondernemer bedoelen we klanten met een btw-identificatienummer.
 

Check of u opgaaf ICP moet doen

Een dienst leveren binnen de Europese Unie is een intracommunautaire prestatie als:
 
  • u levert aan een ondernemer in een ander EU-land
  • de diensten zijn belast in het land van die ondernemer

Intracommunautaire prestaties verwerkt u in de btw-aangifte. Ook moet u ze opgeven in de opgaaf Intracommunautaire Prestaties (opgaaf ICP).

Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland om te kijken of u een opgaaf ICP moet doen.
 

Digitale diensten Mini One Stop Shop

Levert u digitale diensten? Zoals elektronische diensten, telecommunicatiediensten, radio- en televisieomroepdiensten. Dan moet u de btw waarschijnlijk aangeven in elk land waar u de dienst levert. Gebruik het hulpmiddel Digitale diensten in en uit het buitenland om te bepalen waar u de btw moet aangeven. Om te voorkomen dat u zich moet registreren in elk EU-land waar u digitale diensten levert, is de Mini One Stop Shop-regeling (MOSS) ingevoerd. Als u zich aanmeldt voor de MOSS, kunt u de btw aangeven en betalen via 1 land: het land waar u bent gevestigd. 
 

Digitale diensten leveren aan particulieren

Levert u digitale diensten aan particulieren binnen de EU? En is uw omzet daarvan in 1 kalenderjaar én in het kalenderjaar ervoor maximaal € 10.000? Dan moet u de btw over deze diensten sinds 1 januari 2019 aangeven in Nederland. Maar u mag de btw ook aangeven in het EU-land van de particulier aan wie u levert. Dat regelt u met het formulier Keuze plaats van dienst digitale diensten.
 

Houd rekening met lokale wetgeving

In het land waar u de dienst levert, krijgt u te maken met lokale wetgeving en gebruiken. Zorg dat u hiervan goed op de hoogte bent. Op de website van RVO vindt u voor een groot aantal landen informatie over subsidies, do’s-and-don’ts, wetten en regels en sectoren. Gebruik de RVO Exportwijzer om meer te weten te komen over internationaal zakendoen, financiering en andere vormen van ondersteuning.
 

Centrale contactpunten van de EU

Wanneer u diensten wilt verrichten in andere EU-landen, dan staan de Centrale contactpunten van de EU (voor Nederland zijn dat ondernemersplein.kvk.nl en business.gov.nl) voor u klaar. Hier vindt u meer informatie over regels en richtlijnen die gelden voor dienstverlening of bedrijfsvestiging in een ander EU-land.
 

Tip: Vrij reizen binnen de EU

U heeft binnen de EU geen speciale documenten nodig om te reizen naar het land waar u de dienst levert. U moet wel altijd met een identiteitsbewijs kunnen aantonen wie u bent.
 

Discussies

Praat mee met andere ondernemers over internationaal ondernemen.
 

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de exportwaarde van diensten naar EU-landen per kwartaal.Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht