Nieuws
De verantwoording van contante omzet

De verantwoording van contante omzet

Geplaatst op donderdag 30 mei 2019      Leestijd: 1 minuut


De verantwoording van contante omzet is vaak een heikel punt bij controles van de Belastingdienst. Wanneer voldoe je aan de administratieplicht? Hoe voorkom je een tijdverslindende gerechtelijke procedure?
 

Instellingen afrekensysteem

De instellingen van jouw afrekensysteem zijn van groot belang bij de verantwoording. De meeste afrekensystemen voldoen met de standaardinstellingen aan de administratieplicht. Als de instellingen echter afwijken van de standaard worden gegevens te sterk vereenvoudigd weergegeven. Bijvoorbeeld: een dagrapport met alleen omzet hoog, omzet laag, btw-hoog en btw-laag. Voor een gezonde bedrijfsvoering zijn meer gegevens nodig. Denk aan de omzet per medewerker, per productgroep en retourbedragen.

Voor controle door de Belastingdienst zijn álle detailgegevens van de verkopen van belang. Hierbij geldt de bewaarplicht van 7 jaar. Bij de meeste keurmerksystemen kan de controleur van de Belastingdienst eenvoudig overzichten opvragen waarmee hij kan vaststellen dat het systeem niet is gemanipuleerd.
 

De wet

Op basis van artikel 52, lid 6 AWR is de ondernemer verplicht om inzicht te verschaffen in de inrichting en verwerking van zijn administratie. Daartoe hoort ook het verschaffen van inzicht in de inrichting en werking van de kassa in de gecontroleerde periode. Het is belangrijk dat je weet wat het systeem wel en niet kan. Als het systeem detailgegevens niet bewaart, om welke reden dan ook, dan is dat jouw verantwoordelijkheid.
 

Weten of je aan de bewaarplicht voldoet?

Als je wilt weten of jouw afrekensysteem aan de bewaarplicht voldoet, kijk dan of je de laatste afrekenbon van het afgelopen jaar kan laten zien op je afrekensysteem. Als je de bon compleet kan tonen, is het redelijk zeker dat je aan de bewaarplicht voldoet.

Voor meer informatie hierover, neem contact op met onze adviseurs.

Bron: De Belastingdienst




Deel dit nieuwsbericht