Nieuws
De Overbruggingswet box 3: zo voorkom je peildatumarbitrage

De Overbruggingswet box 3: zo voorkom je peildatumarbitrage

Geplaatst op woensdag 29 november 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Per 2027 gaat de nieuwe wetgeving over box 3-heffing in. In box 3 wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast, beter bekend als de vermogensrendementsheffing. Maar 2027 duurt nog even, dus totdat de nieuwe wet ingaat geldt de Overbruggingswet box 3. In dit artikel praten we je bij over wat deze overbruggingsperiode inhoudt en waar jij op moet letten. 
 

De Overbruggingswet box 3: wat is het en waarom?

De Overbruggingswet box 3 is geïntroduceerd om zogenaamde peildatumarbitrage te voorkomen. Oftewel, het verschuiven van vermogen rondom de peildatum van 1 januari om zo te profiteren van lagere rendementspercentages. Het doel van de wet is helder: eerlijke belastingheffing bevorderen en gesjoemel met de belasting tegengaan.
 

Hoe werkt de arbitrageperiode van drie maanden?

Een belangrijk aspect van de Overbruggingswet is de arbitrageperiode van drie maanden. Dit is een aaneengesloten periode die start drie maanden voor de peildatum en eindigt drie maanden na de peildatum van 1 januari. Binnen deze periode moet je voorzichtig zijn met het verschuiven van vermogen tussen verschillende categorieën, zoals banktegoeden, overige bezittingen en schulden. 

De fiscus ziet omzettingshandelingen voor 1 oktober en na 31 maart sowieso niet als arbitragehandelingen. Ook is er geen sprake van arbitrage als er meer dan drie maanden tussen de omzetting en de oorspronkelijke transactie zitten. 
 

Zakelijke overwegingen als sleutel tot uitzondering

Zakelijke overwegingen kunnen als uitzondering gelden binnen de arbitrageperiode. Als je kunt aantonen dat een omzettingshandeling zakelijke redenen heeft, hoef je je geen zorgen te maken over peildatumarbitrage. Uiteraard moet je dit wel kunnen bewijzen als de inspecteur hierom vraagt. Voor een soepele gang van zaken is het dus raadzaam vermogensverschuivingen buiten de arbitrageperiode te houden.


Ga verstandig om met de Overbruggingswet

Als ondernemer is het essentieel om op de hoogte te zijn van de Overbruggingswet box 3 en de daaraan verbonden regels. Door binnen de gestelde termijnen te opereren en rekening te houden met zakelijke overwegingen, vermijd je onnodige complicaties met de Belastingdienst. 

Wij staan voor je klaar met advies of hulp. Neem gerust contact op.
Deel dit nieuwsbericht