Nieuws
De Nederlandse overnamemarkt in 2023: herstel en optimisme

De Nederlandse overnamemarkt in 2023: herstel en optimisme

Geplaatst op woensdag 14 februari 2024      Leestijd: 2 minuten


De Nederlandse overnamemarkt toonde in de tweede helft van 2023 opmerkelijke veerkracht. Het aanhoudende herstel stemt ondernemers en investeerders optimistisch. In deze blog duiken we in op de cijfers, bespreken we een belangrijk onderdeel van het succes, namelijk de vendor loan en kijken we vooruit naar de overnamemarkt in 2024.
 

Aantal verkooptransacties en verkoopprijs flink gestegen

De Overname Barometer, een periodiek onderzoek uitgevoerd door de overnameplatforms Brookz en Dealsuite, nam 276 Nederlandse fusie- en overname advieskantoren die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro onder de loep. De uitkomst? Het vertrouwen in de overnamemarkt keert terug. In de tweede helft van 2023 is het aantal verkooptransacties namelijk gestegen met 5% en de gemiddelde verkoopprijs van mkb-bedrijven klom naar 4,75 keer de brutowinst.
 

Een belangrijk instrument: de vendor loan

Een interessante ontwikkeling is de toenemende populariteit van de vendor loan (verkoperslening) als financieringsinstrument in overnames. Een vendor loan is een overeengekomen uitgestelde betaling van een deel van de koopsom. De betaling van de overname wordt gedeeltelijk uitgesteld, terwijl de koper wel al eigenaar wordt van alle aandelen. Deze uitgestelde betaling wordt in de koopovereenkomst opgenomen als een vendor loan.

De afwachtende houding van banken ten aanzien van financieringen heeft ervoor gezorgd dat de vendor loan een belangrijk onderdeel is geworden om overnamefinanciering rond te krijgen. Het aandeel van dit type financiering is in de afgelopen vier jaar gestegen van 75% naar 83%. Volgens Floyd Plettenberg (CEO van Dealsuite) heeft dit meerdere oorzaken, namelijk het signaal van vertrouwen in de nieuwe eigenaar dat een vendor loan uitstraalt en het voordeel van de hoge rente van 8% op de achtergestelde lening.
 

Vertrouwen in de overnamemarkt in 2024

De vooruitzichten voor de eerste helft van 2024 zijn positief. Zo is bij meer dan vier op de tien advieskantoren het aantal opdrachten met minimaal 10% toegenomen. Ook gaf een grote meerderheid (72%) van de ondervraagde adviseurs aan optimistisch te zijn over de komende maanden. Het gemiddelde rapportcijfer van een 7.3, voor de verwachtingen voor de komende zes maanden, wijst op een sterk vertrouwen in de overnamemarkt.
 

Schakel hulp of advies in

Wij begrijpen dat de dynamiek van de overnamemarkt kansen biedt, maar ook uitdagingen met zich meebrengt. Met onze expertise op het gebied van financiële administratie en advies helpen we ondernemers en investeerders bij het navigeren door deze complexe markt. Of het nu gaat om het structureren van een verkoperslening of het beoordelen van overnamekansen, wij staan klaar om je te ondersteunen bij het realiseren van jouw bedrijfsdoelstellingen.

Neem gerust eens contact op.
Deel dit nieuwsbericht