Nieuws
De kracht van crowdfunding in Nederland

De kracht van crowdfunding in Nederland

Geplaatst op donderdag 22 februari 2024      Leestijd: 2.5 minuut


Traditionele financieringsmethoden maken steeds vaker plaats voor innovatieve alternatieven, zoals crowdfunding. Wist je dat Nederland op Europees niveau voorop loopt in deze innovatieve financieringsmethode? Volop kansen dus. Maar wat is crowdfunding precies, en waarom bloeit het zo in Nederland? 
 

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is het proces waarbij ondernemers financiering verzamelen van een grote groep mensen, de "crowd". Dit gebeurt meestal via online platforms, waar investeerders kleine tot grote bedragen kunnen bijdragen aan bedrijven of projecten in ruil voor rente, aandelen, beloningen of soms niets (bij donaties). Het is een democratische manier van financieren die ondernemers en investeerders direct met elkaar verbindt.
 

Nederland: de beste crowdfunding in Europa

Volgens The European Crowdfunding Market Report 2023 blinkt Nederland uit met het beste ecosysteem voor crowdfunding in Europa en het hoogste volume aan investeringen per persoon. Met 60 actieve crowdfundingplatforms biedt Nederland een vruchtbare grond voor zowel lokale ondernemingen die financiering zoeken als voor investeerders die willen bijdragen aan innovatieve projecten. 

De recent ingevoerde European Crowdfunding Service Providers Regulation (ECSPR) belooft deze groei alleen maar te stimuleren. De regelgeving maakt het namelijk makkelijker voor crowdfundingplatforms om hun diensten aan te bieden in de hele Europese Unie, terwijl het tegelijkertijd een hoge mate van bescherming biedt aan investeerders. 
 

Vormen van crowdfunding

Crowdfunding in Nederland kent verschillende vormen, elk met zijn eigen kenmerken en vergoedingen. De keuze voor een specifieke vorm hangt af van het doel van de campagne, de behoeften van het bedrijf en de wensen van de investeerders: 
 
  • Eigen vermogen: Investeerders kopen aandelen in het bedrijf en kunnen dividend ontvangen als het bedrijf winst maakt.
  • Vreemd vermogen: Een lening waarbij investeerders rente ontvangen over hun bijdrage.
  • Rewards of tegenprestatie: Investeerders krijgen een product of dienst in ruil voor hun investering.
  • Donaties: Investeerders doneren geld zonder een directe tegenprestatie te verwachten.
 

Het opzetten van een crowdfundingcampagne

Het opzetten van een succesvolle crowdfundingcampagne vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hier volgt een kort overzicht van de stappen:
 
  • Stap 1: Maak een duidelijk plan
    Bepaal het financieringsdoel en de wijze waarop de middelen worden ingezet.
  • Stap 2: Bepaal de vergoeding voor investeerders
    Kies voor donatie, aandelen, rentepercentage, converteerbare lening, of een specifieke beloning.
  • Stap 3: Kies het juiste platform
    Let op de branche, de vorm van crowdfunding, het doelbedrag, en de looptijd. Neem je tijd om verschillende platformen te vergelijken. 
  • Stap 4: Trek de aandacht
    Ontwikkel een overtuigende pitch om potentiële investeerders aan te trekken. 
  • Stap 5: Zet je netwerk in
    Informeer je netwerk over de crowdfundingcampagne om een vliegende start te maken. Zij zijn waarschijnlijk de eerste investeerders en kunnen anderen enthousiasmeren.
  • Stap 6: Tijd voor livegang!
    Houd het momentum van je campagne gaande met effectieve promotie online en offline.
  • Stap 7: Communiceer met je investeerders
    Tijd om je mooie woorden om te zetten in actie. Blijf betrokken bij je investeerders en houd hen op de hoogte van de voortgang.
 

Is crowdfunding iets voor jou? 

Crowdfunding is meer dan alleen financiering; het is een manier om jouw idee te valideren, een gemeenschap op te bouwen en directe feedback van je doelgroep te krijgen. Dankzij het sterke ecosysteem en gunstige regelgeving biedt Nederland een hele goede basis voor crowdfunding. Zoek dus goed uit of hier kansen liggen voor jou. Hulp nodig? Neem contact met ons op.




Deel dit nieuwsbericht