Nieuws
De invloed van auto leasen op je inkomstenbelasting en btw

De invloed van auto leasen op je inkomstenbelasting en btw

Geplaatst op donderdag 22 juni 2023      Leestijd: 2 minuten


Heb jij als ondernemer een zakelijke lease-auto? Dan heeft dit invloed op jouw inkomsten- en omzetbelasting. De financieringsvorm voor alles wat rijdt of rolt, valt onder leasing. Je bent economisch eigenaar met financial lease en huurder bij operational lease. Maar hoe zit het belastingtechnisch als je een product leaset? Je leest het in dit blog!
 

Financial lease

Financial lease is een zakelijke vorm van leasen. Hierbij wordt het product uiteindelijk jouw eigendom. Het is eigenlijk te vergelijken met het afsluiten van een hypotheek. Het werkt op afbetaling. Je betaalt elke maand een bedrag en hiermee betaal je het product af. 

De aanschafprijs van de auto, fiets of machine zet je op in je balans. Tijdens de leasetermijn zijn de aflossingen niet aftrekbaar. Er zijn wel andere kosten aftrekbaar:
  • betaalde rente tijdens leasetermijnen
  • reparatiekosten
  • onderhoudskosten
  • overige kosten rondom de lease van het bedrijfsmiddel
 

Financial leasen, inkomstenbelasting en btw

Tijdens de gebruikersperiode kun je jaarlijks afschrijven. Dit verlaagt je winst en hiervoor kun je de investeringsaftrek inzetten als extra aftrekpost. Door de belastbare winst lager te maken betaal je minder belasting. 

Voor de btw geldt dat deze in rekening wordt gebracht bij levering van het bedrijfsmiddel. Deze berekenen ze niet over de leasetermijnen. Voor de voorbelasting is de door jou betaalde btw aftrekbaar. Het is dan wel verplicht om als onderneming met btw-belaste prestaties te verrichten.
 

Operational lease

Bij operational lease betaal je elke maand een vast bedrag aan een leasemaatschappij. Deze is en blijft de eigenaar van het product. Kom je aan het einde van je leasecontract, dan lever je het product weer in. 
Jij hoeft je geen zorgen te maken over verzekeringskosten en onderhoud. Het maandbedrag is inclusief deze kosten. Hou er wel rekening mee dat je wel zelf moet zorgen voor brandstof en dat je slechts een maximaal aantal kilometers per jaar mag rijden. 
 

Operational leasen, inkomstenbelasting en btw

Ben je geen eigenaar van het product, dan is het niet mogelijk om af te schrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel. Je kunt dan dus ook geen investeringsaftrek gebruiken. 

Als we kijken naar btw, wordt deze elke termijn in rekening gebracht. Net zoals de btw op overige kosten is deze als voorbelasting aftrekbaar. Hier geldt ook dat jij vanuit je onderneming met btw belaste prestaties moet verrichten. 
 

Zakelijke leaseauto privé gebruiken

Gebruik jij jouw zakelijke auto ook privé? Dan krijg je te maken met bijtelling op je inkomen en een correctie in de btw. Dit geldt voor beide leasevormen. 
 

Private lease

Naast zakelijk leasen is er ook nog een optie om dit privé te doen. Alle kosten betaal je dan privé en er is geen sprake van bijtelling. 

Wil je advies bij het kiezen van de juiste leasevorm voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op.   ​​​​​​​
Deel dit nieuwsbericht