Nieuws
De gevolgen van Rutte III rondom de eigen woning

De gevolgen van Rutte III rondom de eigen woning

Geplaatst op vrijdag 20 oktober 2017      Leestijd: 1 minuut


Vorige week heeft het kabinet onder meer haar plannen rondom de fiscaliteit van de eigen woning gepresenteerd. Wij zetten de maatregelen, welke nog nader moeten worden uitgewerkt in een wetsvoorstel, voor u op een rij.
 
  •  Sinds 2014 gaat het tarief waartegen de inkomens in de 52%-schijf hypotheekrente en financieringskosten in aftrek kunnen brengen met 0,5% per jaar omlaag. In 2018 bedraagt het aftrektarief maximaal 49,5%. Vanaf 2020 wordt het tarief versneld met jaarlijks 3% afgebouwd tot het laagste tarief, dat volgens het regeerakkoord 36,93% bedraagt. Als u op dit moment uw hypotheekrente (deels) in de tweede, derde of vierde schijf in aftrek brengt is uw belastingvoordeel vanaf 2023 dus lager.
     
  • De hierboven genoemde lastenverhoging wordt deels gecompenseerd door een lager tarief inkomstenbelasting en deels door een verlaging van het eigenwoningforfait, dat vanaf 2020 daalt van 0,75% tot 0,60% van de WOZ-waarde van de woning.
     
  • Heeft u uw hypotheek bijna of helemaal afgelost? Dan gaat u in de toekomst weer belasting betalen over het eigenwoningforfait. De huidige zogenaamde Hillen-aftrek, waardoor er geen bijtelling op het inkomen plaatsvindt als uw hypotheek bijna of helemaal is afgelost, wordt binnen een periode van 30 jaar stapsgewijs afgebouwd.

Heeft u vragen over de gevolgen voor uw eigen woning? Onze adviseurs staan u graag te woord.
Deel dit nieuwsbericht