Nieuws
De belastingrente vennootschapsbelasting stijgt naar 10,5%

De belastingrente vennootschapsbelasting stijgt naar 10,5%

Geplaatst op donderdag 9 februari 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Per 1 maart 2023 stijgt de belastingrente voor de vennootschapsbelasting van 8% naar 10,5%. Door deze stijging van het percentage wordt het (nog) belangrijker dat voorlopige aanslagen vennootschapsbelasting op tijd worden aangevraagd. Hiermee kan de belastingrente (grotendeels) worden voorkomen.

De Belastingdienst komt met een rekening voor de belastingrente als zij de aanslag VPB oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. Het aanvragen van een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting is hierdoor nog belangrijker. Wij vertellen je waarom.
 

Het aanvragen van een voorlopige aanslag VPB

Door een correcte aangifte door te geven vóór 1 juni 2023, voorkom je de belastingrente vóór 2022. Een andere manier om dit te voorkomen is om een voorlopige aanslag (VA) aan te vragen vóór 1 mei 2023. Er zijn verschillende manier om een VA aan te vragen: 
  • Vul het formulier in via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Heb je geen inlog in dit portaal? Dan vul je het formulier voor 2022 in via de website van de Belastingdienst. 
  • Een andere optie is het aanvragen van de voorlopige aanslag via boekhoudsoftware of je belastingadviseur.

Aan het begin van het jaar krijgen veel bv’s een voorlopige aanslag voor de VPB. De bovenstaande manieren worden ook gebruikt voor het aanpassen van de voorlopige aanslag VPB over 2023. De bovenstaande twee opties zijn ook van toepassing voor het aanpassen van de voorlopige aanslag VPB over 2023. 
 

Wanneer betaal je belastingrente over vennootschapsbelasting?

De aangifte VPB van het voorgaande kalenderjaar geef je vóór 1 juni door aan de Belastingdienst als het boekjaar gelijk loopt met het kalenderjaar van de bv. Toch zijn de data voor de berekeningen van de belastingrente anders.
  • Je betaalt  belastingrente als de aanslag wordt opgelegd op of na 1 juli van het volgende belastingjaar. 
  • Doe je voor 1 juni de VPB aangifte en worden je gegevens ongewijzigd overgenomen? Dan betaal je geen belastingrente.
  • Vraag je voor 1 mei volgend op het belastingjaar om een voorlopige aanslag VPB? En wordt deze opgelegd zoals je hebt gevraagd? Dan betaal je ook geen belastingrente.

Wil jij op de hoogte blijven van fiscaal nieuws? Bekijk onze nieuwspagina en volg ons op LinkedIn.
Deel dit nieuwsbericht