Nieuws
Cryptobezit & roerende zaken: wat moet je opgeven in box 3?

Cryptobezit & roerende zaken: wat moet je opgeven in box 3?

Geplaatst op woensdag 5 maart 2025      Leestijd: 2.5 minuut


De Belastingdienst krijgt steeds meer inzicht in het vermogen van particulieren en ondernemers. Waar sommige bezittingen tot nu toe lastig te traceren waren, wordt dit in de komende jaren eenvoudiger.

Cryptomunten zijn vanaf 2026 automatisch zichtbaar in de belastingaangifte dankzij nieuwe Europese regelgeving en worden behandeld als belegging in box 3. Ook verzamelingen en luxe bezittingen, zoals klassieke auto’s en goud, kunnen aangemerkt worden als belegging in box 3. Wat betekent dit voor jouw belastingaangifte? We zetten de belangrijkste regels op een rij.
 

Cryptobezit vanaf 2026 automatisch zichtbaar voor de fiscus

Op dit moment moeten mensen met cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum deze zelf handmatig aangeven in hun aangifte inkomstenbelasting. Maar vanaf 2026 komt daar verandering in. Dankzij nieuwe Europese regels (DAC8) worden cryptobezittingen automatisch zichtbaar voor de Belastingdienst.

Wat betekent dit concreet?
  • Crypto-aanbieders in Nederland én in het buitenland moeten transacties en saldo’s doorgeven aan de Belastingdienst.
  • Bezit van cryptovaluta wordt voortaan vooringevuld in de belastingaangifte.
  • Dit geldt ook als de cryptovaluta op een buitenlandse beurs of platform staat.

Met deze maatregel wil de overheid belastingontduiking voorkomen en meer transparantie creëren rondom digitaal vermogen. Voor cryptobeleggers betekent dit dat ze zich niet meer kunnen verschuilen achter anonieme platforms.
 

Roerende zaken: wanneer valt een verzameling onder box 3?

Cryptobezit wordt gezien als digitale activa en wordt in de belastingaangifte behandeld als belegging in box 3, net als aandelen of obligaties. Maar ook roerende zaken, denk hierbij aan meubels, elektronica, boten, kunst, gereedschappen en edelmetaal, worden in sommige gevallen aangemerkt als belegging in box 3. 
De Belastingdienst moet dan wel kunnen aantonen dat het bezit primair bedoeld is als investering en niet voor eigen gebruik. Bij de beoordeling hiervan spelen de aard en hoeveelheid van de bezittingen een belangrijke rol. 

Voorbeeld 1: Antieke meubelen
Een verzameling antieke meubelen die onderdeel zijn van een inboedel worden doorgaans niet als belegging gezien, omdat ze dienen ter verhoging van het wooncomfort.

Voorbeeld 2: Klassieke auto’s
Bij een verzameling klassieke auto’s ligt dit anders. Eén oldtimer die je gebruikt voor persoonlijk vervoer zal meestal buiten box 3 vallen. Bij meerdere oldtimers kan de Belastingdienst echter oordelen dat het om een belegging gaat, vooral als de verzameling wordt aangehouden met het oog op waardevermeerdering. In dat geval moet de waarde van de oldtimers worden opgegeven in box 3. Het is dan een lastig karwei welke waarde je aan de oldtimers moet toekennen. 
 

Hoe werkt dit in de aangifte inkomstenbelasting?

Sinds 1 maart is het weer mogelijk je belastingaangifte voor 2024 de deur uit te doen. 

Voor cryptobezitters betekent dit:
  • Cryptovaluta moeten nu al opgegeven worden in box 3, maar dit gaat vanaf 2026 automatisch.

Voor bezitters van roerende zaken betekent dit:
  • Verzamelingen zoals goudstaven of klassieke auto’s moeten alleen worden opgegeven als ze primair als belegging dienen.
  • De bewijslast ligt bij de Belastingdienst, maar het is slim om nu al goed bij te houden wat het doel van je bezittingen is.

Heb je twijfels over wat je wel of niet moet opgeven? Blokland & Duin helpt je graag met het maken van de juiste keuzes. Neem contact met ons op voor advies op maat en voorkom vervelende verrassingen bij de belastingaangifte!




Deel dit nieuwsbericht