Nieuws
Coronavirus: uitstel van betaling belasting

Coronavirus: uitstel van betaling belasting

Geplaatst op vrijdag 20 maart 2020      Leestijd: 2.5 minuut


Heb je als ondernemers betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis? Dan kan je bij de Belastingdienst een verzoek indienen voor bijzonder uitstel van betaling. Dit uitstel van betaling is mogelijk voor inkomstenbelasting, loonbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting.

De Belastingdienst verleent uitstel van betaling als je kan motiveren dat je door de coronacrisis in betalingsproblemen bent gekomen. Stuur hiervoor een brief aan de Belastingdienst. In de brief vraag je om uitstel van betaling en leg je uit hoe je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de Belastingdienst jouw verzoek heeft ontvangen, stoppen zij met invorderingsmaatregelen. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoeft je niet te betalen.

Hieronder lees je waarmee je rekening moet houden wanneer je bijzonder uitstel van betaling wilt aanvragen.
 

Wanneer kan je uitstel aanvragen?

Je kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen uitstel aanvragen. Dit betekent dat je wanneer je aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen, je het uitstel kunt aanvragen.
 

3 maanden uitstel zonder verklaring derde deskundige

Stuur een brief aan de Belastingdienst. In de brief vraag je om uitstel van betaling waarin je aangeeft dat je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de Belastingdienst jouw verzoek heeft ontvangen, stoppen ze met invorderingsmaatregelen. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoef je niet te betalen. Voor de eerste 3 maanden is dus geen verklaring van een derde deskundige nodig.

Een derde deskundige kan een externe consultant, een externe financier, een brancheorganisatie, een accountant of fiscaal dienstverlener zijn.
 

Langer uitstel met aanvullende informatie

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden te kort. Je kan ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De Belastingdienst vraagt je dan om nog aanvullende informatie aan te leveren (eventueel verklaring van een derde deskundige). Hier zullen ze je nog over inlichten via hun website.

Als je wilt dat wij na het indienen van de aangifte de aanvraag voor uitstel van betaling voor je mogen verzorgen, ontvangen wij graag per mail deze opdracht o.v.v. betalingskenmerk en het te betalen bedrag.

 

Aanpassen voorlopige aanslag

Heb je een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting ontvangen en verwacht je een lagere winst door de coronacrisis? Dan kunnen we op jouw verzoek een wijziging voorlopige aanslag indienen.

 

Tijdelijke verlaging de invorderingsrente en de belastingrente

De Belastingdienst verlaagt tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente.

Invorderingsrente
Als je een aanslag niet op tijd betaalt, moet je normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 verlaagt de Belastingdienst de invorderingsrente tijdelijk van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Belastingrente
De Belastingdienst rekent belastingrente als ze een aanslag te laat kunnen vaststellen, bijvoorbeeld omdat je niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte hebt gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Het tarief van de belastingrente verlagen ze ook tijdelijk naar 0,01%. Dit zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. De tijdelijke verlaging van het tarief van de belastingrente gaat in vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

Meer informatie over de belastingmaatregelen voor ondernemers door coronavirus kan je vinden op de site van de Belastingdienst.
Deel dit nieuwsbericht