Nieuws
Buitenlandse btw over 2022 voor oktober terugvragen

Buitenlandse btw over 2022 voor oktober terugvragen

Geplaatst op donderdag 14 september 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Als je als ondernemer btw betaalt in andere EU-landen, kan je deze terugvragen via de Belastingdienst. Heb je de buitenlandse btw van 2022 nog niet teruggevraagd? Doe dit dan vóór 1 oktober 2023. Hoe je dit doet en of je in aanmerking komt vertellen we je in deze blog.

Voorwaarden btw uit het buitenland terugvragen
Heb je als ondernemer in een ander EU-land btw betaald, dan mag je die niet meenemen in je aangifte. Toch kun je de buitenlandse btw wel terugvragen, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten ze hieronder voor je op een rij:
  1. Je onderneming is in Nederland gevestigd
  2. Je hebt in het EU-land waar je de btw terugvraagt geen btw-aangifte gedaan
  3. Je gebruikt de goederen en diensten in btw belaste bedrijfsactiviteiten (wanneer je bijvoorbeeld producten verkoopt of diensten levert)

Verzoek tot teruggaaf voor 1 oktober 
Om de btw over 2022 terug te krijgen dien je uiterlijk vóór 1 oktober 2023 een verzoek tot teruggaaf in bij de Nederlandse Belastingdienst. Tip: Maak hierbij gebruik van dit handige kennisdocument met alle vereisten. De Belastingdienst stuurt het verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waar je de btw terugvraagt. 

Vraag de buitenlandse btw op tijd terug
Een tip: wacht niet tot de laatste dag van september om je btw-teruggave aan te vragen. Op die dag zijn er vaak zoveel aanvragen dat de website overbelast raakt. Hierdoor komt je verzoek misschien te laat binnen. Stel het terugvragen dus niet uit en voorkom daarmee afwijzing. Zo komen de aanvragen gespreid binnen en kan de Belastingdienst deze op tijd doorzetten. 

Hulp nodig bij het indienen van deze aanvraag of heb je een andere vraag? Vul dan ons contactformulier in en dan nemen we contact met je op. Liever iemand aan de lijn? Bel ons via 024 - 379 22 66. We helpen je graag verder.
Deel dit nieuwsbericht