Skybox
BTW-aftrek huur skybox in voetbalstadion

BTW-aftrek huur skybox in voetbalstadion

Geplaatst op dinsdag 11 september 2018      Leestijd: 1.5 minuut


Twee broers die met hun bedrijf vier stoelen in een skybox huurden en de daarover betaalde btw wilden aftrekken bij de belastingaangifte, hebben van de Hoge Raad een tik op de vingers gekregen. Dat schrijft De Telegraaf. Een naheffing van ruim 14.000 euro dreigt.
 

Relatiegeschenk

De broers waren de twee voornaamste gebruikers van de vier stoelen bij een voetbalclub uit het zuiden van het land. Soms gaan ze samen, soms gaat één van hen. Vaak nemen ze zakenrelaties mee. De broers zien de huur van de business seats, inclusief gratis hapjes en drankjes rondom de wedstrijd, als een relatiegeschenk. Ze vinden daarom dat de kosten aftrekbaar moeten zijn voor de belasting. Daar denkt de dienstdoende belastinginspecteur iets anders over.
 

Gebrekkige administratie

Vooral de gebrekkige administratie die de mannen bijhouden van het bezoek dat ze meenemen is er debet aan. Over de periode 2004-2008 is er zelfs helemaal geen administratie. De inspecteur valt daarover en heeft ook zo zijn twijfels bij het zakelijke aspect van de stadionbezoekjes. Volgens hem hebben die vooral een ’consumptief karakter’ en dienen die meer de ’persoonlijke belangen’ van personeel en relaties dan de zakelijke. Oftewel: zaken worden er niet gedaan, mensen komen er vooral gewoon lekker een potje voetbal kijken.
 

Naheffing

Dat het bekijken van een voetbalwedstrijd op business seats een zakelijk doel heeft en de voor de stoelen betaalde btw afgetrokken mag worden voor de belasting, is niet per se uitgesloten. Maar de Hoge Raad laat blijken dat er dan wel duidelijke documentatie nodig is om te bewijzen dat er sprake is van zakelijke activiteten.
 

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft in deze zaak besloten dat de aard van de bijeenkomsten in het stadion weinig van doen had met zakelijke belangen. Ze heeft de belastinginspecteur daarom gelijk gegeven. De behandeling van de zaak wordt teruggewezen naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Daarin wordt dan ook bepaald of de naheffing van ruim €14.000 (inclusief de rente) ook standhoudt.

De Belastingdienst ziet die vervolgzaak in elk geval met vertrouwen tegemoet. Een woordvoerder laat weten dat de fiscus zich gesteund voelt door de uitspraak van de Hoge Raad.
Deel dit nieuwsbericht