Nieuws
Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Geplaatst op maandag 7 december 2020      Leestijd: 2 minuten


Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten. Dit noemen we Brexit. Vanaf 1 januari 2021 verandert het zakendoen met het VK. Het VK bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
 

Overgangsperiode tot en met 31 december

Het VK is sinds 1 februari geen EU-lidstaat meer. Er geldt nu een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode verandert er vrijwel niets voor u. Alle EU-regels en -wetten blijven geldig voor het VK. Na de overgangsperiode veranderen de regels voor het zakendoen met het VK. U krijgt te maken met grensformaliteiten. Met of zonder akkoord over de toekomstige relatie. Volg de ontwikkelingen via het Brexitloket.
 

Bereid u goed voor

Brexit heeft gevolgen voor bedrijven in Nederland en kan ook uw bedrijf raken. Gebruik de korte tijd die u nog heeft om u voor te bereiden: kijk op Brexitloket.nl. U leest met welke praktische zaken u rekening moet houden als u zakendoet met het VK. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en de btw. Verdiep u ook in het zakendoen met een land buiten de EU:
En lees de informatie van de EU over de gevolgen voor uw bedrijf. Voor meer dan 100 sectoren zijn er documenten waarmee u zich kunt voorbereiden op de situatie na de overgangsperiode.
 

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact Scan ziet u snel of Brexit u raakt. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de effecten zien van Brexit voor uw bedrijf.
 

Bereid u voor op de douaneformaliteiten

Per 1 januari krijgt u te maken met douaneformaliteiten en langere wachttijden bij de grens. Regel nu al de volgende zaken:
 
  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf. U vraagt dit nummer gratis aan via douane.nl/brexit.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt (laten) doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de Douane geeft u meer uitleg over deze stappen.
 

Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan

Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het Brexitloket voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.
 

Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen

Op het Brexitloket van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en de voorbereiding. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemers van KVK.
 

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht