Nieuws
Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime

Bescherm uw bedrijf tegen cybercrime

Geplaatst op maandag 12 juli 2021      Leestijd: 3.5 minuut


Als ondernemer kunt u te maken krijgen met cybercrime. Bijvoorbeeld door phishing, een virus of malware. Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er? En hoe kunt u het risico verkleinen dat uw bedrijf te maken krijgt met cybercrime?
 

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een veelgebruikte term voor online criminaliteit. U kunt hierbij denken aan een computervirus, maar ook aan misbruik van persoonsgegevens. Cybercriminaliteit kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Zo loopt de reputatie van uw bedrijf gevaar. En de gegevens van uw klanten kunnen lekken. U moet ervoor zorgen dat dat niet gebeurt door persoonsgegevens van klanten en personeel te beschermen.
 

Cyber Security Scan Smart Industry

De Cyber Security Scan Smart Industry vertelt u aan de hand van een aantal vragen welke regels voor u gelden. Wilt u meer inzicht in de cyberveiligheid van uw organisatie? Met deze regelhulp krijgt u advies om de digitale weerbaarheid van uw organisatie te vergroten.
 

Hoe herkent u cybercrime?

Er zijn verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder vindt u 3 veel voorkomende vormen. Informatie over andere soorten cybercrime vindt u op de website Veilig internetten.
 

Virussen en malware

Een virus is een klein programma dat gegevens op uw computer kan beschadigen of verwijderen. Soms kan het zelfs uw harde schijf wissen. Veel virussen verspreiden zich via e-mail. Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle software die criminelen hebben gemaakt om computers expres te beschadigen.
 

Phishing

Bij phishing proberen criminelen uw inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie te achterhalen. Ze doen dan via de mail of telefoon alsof ze van een betrouwbare instantie zijn. Zoals uw bank of creditcardmaatschappij. Als u uw gegevens geeft, dan kunnen ze geld van uw rekening halen. Een echte bank zal nooit om uw inloggevens of wachtwoord vragen.
 

Ransomware

Ransomware kan bestanden op uw computer ontoegankelijk maken. Uw computer loopt vast en u kunt niets meer doen. Het virus meldt dat u een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. De politie adviseert niet te betalen.
 

Wat kunt u doen tegen cybercrime?

U kunt uzelf nooit helemaal beschermen tegen cybercrime. U kunt wel maatregelen nemen om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken. Op de website van het Digital Trust Center (DTC) kunt u inschatten hoe groot het risico is dat uw mkb-bedrijf slachtoffer wordt van cybercrime. Op basis van een vragenlijst krijgt u een schatting van uw risicoklasse. En een overzicht van veiligheidsmaatregelen waar u direct mee aan de slag kunt. DTC is opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). DTC heeft 5 basisprincipes voor digitaal ondernemen opgesteld:
 

1. Kijk waar uw systeem kwetsbaar is

Inventariseer in uw bedrijf welke onderdelen kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen.
 

2. Kies veilige instellingen

Controleer de instellingen van uw apparatuur, software en netwerkverbindingen.
 

3. Voer updates uit

Check of uw apparaten en software up-to-date zijn. Installeer direct beveiligingsupdates.
 

4. Beperk toegang

Bepaal per medewerker in uw bedrijf tot welke tot welke systemen en data zij toegang heeft.
 

5. Voorkom virussen en andere malware

Stimuleer uw medewerkers tot veilig gedrag. Gebruik een anti-virusprogramma en beperk de installatiemogelijkheden van software.

En ten slotte: gebruik uw gezond verstand.
 

Basisscan Cyberweerbaarheid

Bent u benieuwd of uw mkb-onderneming de basis op orde heeft op het gebied van digitale veiligheid? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 

Doe aangifte van cybercrime

Bent u slachtoffer van een cyberaanval? Doe dan aangifte bij de politie. Dat kan online maar ook telefonisch via 0900-8844.
 

Meldplicht bij ICT-inbreuken

Bent u een digitale dienstverlener of een aanbieder van essentiële diensten zoals elektriciteit, gas of drinkwater? En heeft u een incident op het gebied van cyber security? Dan moet u dat melden. Dat staat in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Komt uw product of dienst door de ICT-inbreuk in gevaar, dan moet u dit melden bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het NCSC maakt een inschatting van de risico’s voor de samenleving. Ook verleent het NCSC u hulp, maar waarschuwt en adviseert ook andere organisaties.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht