Nieuws
Belastinghervorming belangrijkste knelpunt formatie

Belastinghervorming belangrijkste knelpunt formatie

Geplaatst op maandag 11 september 2017      Leestijd: 1 minuut


De belastinghervorming is nog het belangrijkste knelpunt bij de formatie van VVD, CDA, ChristenUnie en D66. Dat zeggen bronnen in Den Haag tegen het FD. Daar komt bij dat de sociale partners de verdeling van uitgaven en ingrepen op de arbeidsmarkt terug schoven naar de formerende partijen.
 

Vereenvoudiging belastingstelsel

Ondertussen wordt er achter de schermen door een groep specialisten uit de partijen gesleuteld aan een plan voor een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Namens de VVD is Eric Wiebes afgevaardigd. Volgens de Haagse bronnen wil Mark Rutte de huidige staatssecretaris van Financiën opnieuw inzetten op een post van Financiën.
 

Wiebes’ plannen

Wiebes kan op deze manier zijn plannen verder uitrollen. Hij heeft de ambitie om de reorganisatie van de Belastingdienst in goede banen te leiden, ondanks dat hij eerder nog steken liet vallen. Een andere bekende ambitie van Wiebes is om de lasten op arbeid fors te verlagen, financieren met harmonisering van de btw-tarieven, vereenvoudiging van het toeslagenstelsel en verlaging van de inkomstenbelasting.
 

Vlaktaks

Bij de onderhandelingen wordt er volgens ingewijden ook gesproken over de zogenoemde vlaktaks. Eén van de wensen van Wiebes, maar ook van het CDA en ChristenUnie. Deze partijen hebben de invoering van een algemeen tarief van 37% in hun programma staan, dat voor 90% van de belastingplichtigen moet gelden. De hoogste inkomens vallen dan in de tweede tariefschijf van 49%.

Bron: Nextens
Deel dit nieuwsbericht