Nieuws
Belastingdienst: Te laat is te laat

Belastingdienst: Te laat is te laat

Geplaatst op maandag 17 oktober 2016      Leestijd: 2.5 minuut


Wie kent het niet van vroeger: je moest om 22:00 uur thuis zijn en ziet bij binnenkomst op je horloge dat het 22:01 is. Sommige ouders zullen hier misschien geen problemen mee hebben, maar volgens andere ouders houd je je niet aan de afspraak. Je bent te laat! In dat opzicht is de Belastingdienst goed te vergelijken met een strenge ouder, want hoe netjes je de btw aangifte over het derde kwartaal ook gedaan hebt, ook met 1 minuut ben je te laat.

Twee soorten boetes

De Belastingdienst kent twee soorten boetes als het gaat om een te late btw aangifte, namelijk de verzuimboete en de betaalboete.

De verzuimboete wordt opgelegd als je de btw aangifte zelf te laat hebt ingediend bij de Belastingdienst. De Belastingdienst kent hiervoor geen coulance en is onverbiddelijk. Is het 1 november 2016 00:00:00 en heb je de btw aangifte nog niet ingediend, dan krijg je meteen een verzuimboete aan je broek. Er zijn zat voorbeelden van ondernemers die enkele seconden na middernacht op de ‘verzend’-knop drukken en toch het stempel ‘TE LAAT’ krijgen.

Naast de verzuimboete is er nog een boete, de betaalboete. Zoals de naam al doet vermoeden legt de Belastingdienst deze boete op als je te laat bent geweest met het betalen van de btw aangifte. Ook als je helemaal niet betaalt of zelfs als je te weinig hebt overgemaakt, kan je een betaalboete verwachten. De Belastingdienst kijkt hierbij naar de dag dat het bedrag op de rekening van de Belastingdienst is bijgeschreven en dus niet wanneer de betaalopdracht is verzonden.

Oplopende boetes

Dat de Belastingdienst een strenge ouder is komt niet alleen tot uiting in het opleggen van de boete zelf, maar ook in de hoogte ervan. Waar de verzuimboete van €65 misschien nog enigszins meevalt, kunnen de kosten voor de betaalboete toch ernstig oplopen. De hoogte van de betaalboete is namelijk afhankelijk van het af te dragen btw bedrag. Je betaalt 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.

Bovendien heb je als je te laat je aangifte indient, en ook nog eens te laat betaald, dubbel pech. Je krijgt dan namelijk zowel de verzuimboete, als de betaalboete.

Verwerktijd bank

Aangezien de Belastingdienst voor het betalen van de btw aangifte kijkt naar de datum waarop het bedrag bij hen is bijgeschreven, is er nog iets waar je goed op moet letten als ondernemer: de verwerktijd van de bank! Tegenwoordig worden bankbetalingen steeds sneller verwerkt. Zeker bij een overboeking tussen twee rekeningen van dezelfde bank is de transactie binnen een paar seconden verwerkt. Gaat het om een overboeking tussen rekeningen van twee verschillende banken, dan gaat de verwerking al wat langer duren, zeker buiten kantooruren.

De deadline voor de btw aangifte over het derde kwartaal 2016 is 31 oktober 23:59 uur. Dan moet de betaling van de ondernemer dus binnen zijn op de rekening van de Belastingdienst. Nu is 31 oktober 2016 een maandag, en heb je in principe dus geen problemen met de verwerkingstijd in het weekend. Let wel op de algemene verwerkingstijd tussen banken, waardoor je misschien je betaling op maandag 31 oktober 2016 vóór 16:00 uur moet voldoen (als je geen ING hebt).

Wil je wij de btw aangifte voor je verzorgen, neem dan contact met ons op.
Deel dit nieuwsbericht