Nieuws
Belastingdienst start invordering weer op

Belastingdienst start invordering weer op

Geplaatst op vrijdag 24 september 2021      Leestijd: 3 minuten


Vanwege de coronacrisis heeft de Belastingdienst de invordering van openstaande belastingaanslagen tijdelijk stilgelegd. Nu starten ze die stapsgewijs weer op. Vanaf september 2021 sturen ze eerst vooraankondigingen. Later dit jaar betalingsherinneringen en aanmaningen. En als particulieren en ondernemers dan nog niet betalen, sturen ze hen vanaf begin 2022 dwangbevelen.

Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst zoveel mogelijk rekening gehouden met de bijzondere situatie van particulieren en ondernemers. Aan de ene kant door de fiscale steunmaatregelen van het kabinet zo goed mogelijk uit te voeren. Aan de andere kant door het gewone werk soms anders aan te pakken. Zo heeft de invordering van belastingschulden vanaf maart 2020 grotendeels stilgelegen. Maar de beperkende coronamaatregelen zijn nu versoepeld en het economische leven komt vrijwel overal weer op gang. Daarom pakt de Belastingdienst de invorderingswerkzaamheden geleidelijk weer op.

Dit is de planning voor de invorderingswerkzaamheden
  • Vanaf eind september versturen wij vooraankondigingen.
  • Vanaf begin oktober betalingsherinneringen.
  • Vanaf begin november aanmaningen.
  • Vanaf begin januari 2022 dwangbevelen.
De Belastingdienst doet dit alleen voor belastingen waarvoor je een betalingsachterstand hebt en géén (bijzonder) uitstel van betaling.

Moet je toeslagen terugbetalen en heb je daarbij een betalingsachterstand? Dan ontvang je hierover later van de Belastingdienst bericht.
 

Vooraankondigingen vallen komende weken in de bus

Moet je nog een belastingaanslag betalen, en heb je daarvoor al een betalingsherinnering of aanmaning ontvangen? Dan stuurt de Belastingdienst je een vooraankondiging om je daaraan te herinneren.

Heb je meer dan 1 belastingaanslag openstaan? Dan krijg je ook meer vooraankondigingen.
 

Wat kan je doen als je een vooraankondiging, betalingsherinnering, aanmaning of dwangbevel krijgt?

De Belastingdienst wil samen met jou voorkomen dat jouw belastingschuld te hoog oploopt. En dat je extra kosten moet betalen voor een aanmaning of dwangbevel.

Probeer in ieder geval zo snel mogelijk te betalen óf uitstel van betaling aan te vragen.
Wat jouw mogelijkheden zijn, hangt af van jouw situatie:

Je wil zo snel mogelijk betalen
Op de vooraankondiging, betalingsherinnering, aanmaning of het dwangbevel staat hoe je kan betalen. Je vindt daar onder andere een betalingskenmerk. Als je dit gebruikt, kan de Belastingdienst jouw betaling sneller verwerken.

Je wil betalen, maar hebt vragen
Komt je er niet uit met de informatie op de vooraankondiging, betalingsherinnering, aanmaning of het dwangbevel? En ook niet met de informatie die je leest bij Betalen en ontvangen? Bel dan de BelastingTelefoon: 0800 - 0543 of neem contact op met ons kantoor.

Je bent particulier en kan niet op tijd betalen
Kijk dan of je uitstel kunt vragen of een betalingsregeling kunt krijgen. Op Betalen en ontvangen lees je hoe je dit doet en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Je bent ondernemer en kan niet op tijd betalen door de coronacrisis
Dan kan je nog tot en met 30 september 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Op Bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis lees je hoe je dit gemakkelijk doet met het online formulier. Geef in het formulier duidelijk aan voor welke belastingen je uitstel wilt.

Het bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis loopt tot en met 30 september 2021. Is het ook na die datum voor jou lastig om jouw belastingen op tijd te betalen? Kijk dan op Betalen en ontvangen of je volgens de gewone regels uitstel kunt vragen, of een betalingsregeling kunt krijgen.

Je bent ondernemer en kan om andere redenen niet op tijd betalen
Kijk dan op Betalen en ontvangen of je uitstel kan vragen, of een betalingsregeling kunt krijgen.
 

De Belastingdienst hervat ook andere processen

Behalve dat de Belastingdienst vooraankondigingen, betalingsherinneringen, aanmaningen en dwangbevelen gaat versturen, starten ze ook andere opgeschorte werkzaamheden stapsgewijs weer op. Zo starten ze binnenkort met bedrijfscontroles. En je kan weer een afspraak maken om langs te komen bij een belastingkantoor.

Op Coronamaatregelen Belastingdienst vind je meer informatie over de maatregelen die de Belastingdienst heeft genomen om burgers en bedrijven door de coronacrisis te helpen.


Bron: belastingdienst.nl
Deel dit nieuwsbericht