Nieuws
Belastingdienst mag kentekenfoto niet gebruiken

Belastingdienst mag kentekenfoto niet gebruiken

Geplaatst op dinsdag 9 mei 2017      Leestijd: 1 minuut


De Belastingdienst mag bij controle van een rittenregistratie geen gebruik maken van kentekenfoto’s gemaakt met ANPR-camera’s. De Hoge Raad heeft dit bepaald op vrijdag 24 februari 2017.

Wie de auto van de zaak ook privé gebruikt krijgt te maken met een bijtelling, tenzij op kalenderjaarbasis met de auto niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden. Dit kan worden aangetoond met een sluitende rittenregistratie.

ANPR-camera’s

Bij een controle van deze registratie maakt de Belastingdienst eventueel gebruik van kentekenfoto’s afkomstig van ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) op openbare wegen. Zo kan de inspecteur checken of de aangegeven locaties op de rittenregistratie overeenkomen met de foto’s gemaakt met ANPR-camera’s.

Streep door gebruik

Het gebruik door de Belastingdienst van kentekenfoto’s gemaakt met ANPR-camera’s stond ter discussie. De Hoge Raad heeft aan die discussie nu een einde gemaakt; de Belastingdienst mag definitief geen gebruik maken van de met ANPR-camera’s verzamelde gegevens. Het gebruik van dergelijke kentekenfoto’s bij de beoordeling van een rittenregistratie leidt namelijk tot een inbreuk op de privacy en dat kan alleen als dit wettelijk ook goed is vastgelegd.

De Belastingdienst kan dus geen naheffingsaanslagen opleggen als zij voor haar bewijsvoering gebruik maakt of heeft gemaakt van ANPR-camera´s.
Deel dit nieuwsbericht