Nieuws
Belangrijke update opgaaf UBD in btw-verlegde situaties

Belangrijke update opgaaf UBD in btw-verlegde situaties

Geplaatst op dinsdag 12 maart 2024      Leestijd: 2.5 minuut


In een speciaal Becon-overleg (een overlegorgaan voor belastingadviseurs) over de opgaaf UBD geeft de Belastingdienst aan dat er voor btw-verlegde situaties ook nog een opgaaf UBD 2022 gedaan moet worden. De Belastingdienst meldt ook dat er zo snel mogelijk een opgaaf UBD 2023 voor deze situaties gedaan moet worden. In dit artikel leggen we je uit wat dit inhoudt en waar je rekening mee moet houden.
 

Hoe werkt btw verleggen?

Bij de verleggingsregeling voor de btw draag je niet zelf btw af, maar wordt deze verantwoordelijkheid verlegd naar de afnemer van de goederen of diensten. Dit kan relevant zijn in binnenlandse situaties, maar ook bij leveringen aan het buitenland. Het is een mechanisme in het leven geroepen om fraude tegen te gaan en de btw-afdracht te stroomlijnen. 
 

Wat is een opgaaf UBD?

UBD staat voor 'Uitbetaalde Bedragen aan Derden'. De opgaaf UBD is een procedure waarbij je als ondernemer, stichting, vereniging, of soms zelfs als particulier, informatie moet aanleveren over btw-verlegde situaties. Dit zijn dus bedragen die je hebt uitbetaald voor werkzaamheden, diensten, of beloningen in natura. Deze opgaaf is onderdeel van je fiscale verantwoordelijkheden.
 

Recente ontwikkelingen

Ondanks de hoop dat de Belastingdienst af zou zien van de verplichting om nog een opgaaf UBD voor 2022 aan te leveren is er tijdens het recente overleg tussen de Belastingdienst en Becon duidelijk geworden dat ondernemers deze gegevens alsnog moeten indienen voor situaties waarin de btw is verlegd. Dit geldt ook voor de opgaaf UBD van het jaar 2023, die zo snel mogelijk moet worden gedaan. Check op de website van de Belastingdienst hoe je jouw opgaaf UBD aanlevert

Let op: het niet doen van de opgaaf UBD kan leiden tot sancties, dus het is van cruciaal belang om dit in orde te maken. 
 

Opgaaf UBD 2022 en 2023

Je kunt uitstel aanvragen voor het aanleveren van de gegevens, kijk hiervoor bij vraag 13 van het vraag- en antwoorddocument. Neem voor zowel de opgaaf van 2022 als die van 2023 contact op met de inspecteur van het belastingkantoor waar jij onder valt voor maatwerkafspraken. Of neem direct contact op met de Belastingdienst. Dit kan via het e‑mailadres gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl of door te bellen met de BelastingTelefoon (0800-0543). 
 

Wat is nog onduidelijk?

Er bestaan nog enkele onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de vraag of en hoe een opgaaf gedaan moet worden door eenmanszaken met personeel of die personen inhuren, in situaties waarbij de btw is verlegd. 
 

Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)

De gegevens van de opgaaf UBD worden door de Belastingsdienst verwerkt in de vooraf ingevulde aangifte (VIA) als resultaat uit overige werkzaamheden (row). Ook de gegevens die na 1 februari 2024 zijn aangeleverd, worden periodiek verwerkt in de VIA.

Het is op dit moment nog onduidelijk of er standaard communicatie van de Belastingdienst volgt wanneer een belastingplichtige de row uit de aangifte verwijdert en verwerkt als winst uit onderneming. 
 

Wees proactief en voorkom onaangename verrassingen

Het indienen van de opgaaf UBD, in situaties waarbij de btw is verlegd, vraagt aandacht en mogelijk actie van jouw kant. Het is belangrijk om proactief te zijn en indien nodig in overleg te treden met de Belastingdienst om onaangename verrassingen te voorkomen. 

Voor verdere vragen of advies kun je altijd contact opnemen met je belastingadviseur of de Belastingdienst. Maar ook wij staan klaar om je te helpen. Neem dus vooral contact met ons op voor advies of antwoorden op prangende vragen.
Deel dit nieuwsbericht