Nieuws
Belangrijke correcties voor de laatste btw-aangifte van 2022

Belangrijke correcties voor de laatste btw-aangifte van 2022

Geplaatst op woensdag 18 januari 2023      Leestijd: 2.5 minuut


Heb jij jouw laatste btw-aangifte van 2022 al ingediend? Tot uiterlijk 31 januari heb je de tijd om de verschuldigde btw aan de Belastingdienst te betalen. Let wel goed op! Naast de reguliere cijfers zijn er nog een aantal specifieke correcties die je moet meenemen in je aangifte. Het is belangrijk om hier even de tijd voor te nemen want een fout is zo gemaakt. Daarom nemen wij jou in dit blog mee in de drie belangrijkste correcties voor de laatste btw-aangifte voor 2022.
 

Privégebruik van bedrijfsgoederen en diensten

Bij de laatste btw-aangifte van 2022 is het belangrijk om te kijken naar een aantal verplichte correcties. Een van die correcties is privégebruik. Gebruik jij sommige spullen en diensten vanuit je bedrijf ook privé? Dan mag je voor een deel van de kosten geen btw aftrekken. Deze correctie bepaal je door een schatting te maken van je privé en zakelijke gebruik. Check dus of dit voor jou van toepassing is en voer een eventuele correctie uit.

De volgende onderdelen vallen onder privégebruik:
  • Goederen en diensten die je koopt voor zakelijk- en privégebruik. Dit kan bijvoorbeeld een laptop zijn. 
  • Goederen die eerst binnen je bedrijf werden gebruikt en nu zijn vervangen. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe laptop gekocht en je oude werklaptop gebruik je nu voor privézaken. 
 

Btw-aangifte correctie bij het privégebruik van een zakelijke auto 

Heb jij een auto van de zaak? Let dan op de btw-correctie voor het privégebruik van deze auto. Het gaat bij deze btw-aftrek om de aanschaf, onderhoud en gebruik van de auto. 

Met een rittenregistratie toon je eenvoudig het privégebruik van de auto aan. Toch kan het zijn dat je dit niet kunt aantonen. Voor deze situatie geldt een forfaitaire regeling. Forfaitaire belasting is een bedrag dat je op voorhand betaalt, zonder rekening te houden met het daadwerkelijke bedrag. Bij deze regeling draag je standaard 2,7% af van de cataloguswaarde van de auto. Dit is inclusief btw en bpm. Dit is anders als je bij de aanschaf van de auto geen btw heb afgetrokken. De forfaitaire bijtelling is in dit geval 1,5% 
 

Btw-aangifte bij personeelsvoorzieningen, cadeau’s en privévervoer

Een andere correctie waar je op moet letten is de Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting (BUA). Bij de BUA gaat het om de uitgaven die je hebt gedaan voor giften en relatiegeschenken of voorzieningen voor je personeel. Denk hierbij aan kerstpakketten, ov-kaarten of een fitnessabonnement. 

Deze uitgaven zijn alleen aftrekbaar als die per werknemer of relatie per jaar niet meer zijn dan €227 excl. btw. Alle voorbelasting is volledig aftrekbaar als je onder dit plafond blijft. Ondernemers die boven dit plafond uitkomen moeten deze btw-correctie toepassen. 

Wil jij op de hoogte blijven van actueel fiscaal nieuws? Bekijk onze nieuwspagina en volg ons op LinkedIn.




Deel dit nieuwsbericht