Nieuws
Met de zakelijke auto op vakantie. Mag dat?

Met de zakelijke auto op vakantie. Mag dat?

Geplaatst op dinsdag 4 juli 2017      Leestijd: 1.5 minuut


Veel (zelfstandig) ondernemers gaan in de zomervakantie met hun zakelijke auto op reis. En waarom ook niet? Volgens de belastingdienst mogen ondernemers hun zakelijke auto ook privé gebruiken, waaronder op vakantie naar het buitenland. Veel van de kosten die u onderweg maakt, mag u zelfs aftrekken van uw winst. Maar let er wel op dat uw trip voor de fiscus wordt gezien als privé-aangelegenheid. En dat betekent bijtelling.

Bijtelling van uw zakelijke auto

Als u een auto van de zaak rijdt, mag u de kosten voor dit voertuig alleen aftrekken als u de betreffende auto nagenoeg uitsluitend zakelijk gebruikt. De concrete regel hierbij is dat u jaarlijks niet meer dan 500 privé-kilometers met uw zakelijke auto mag maken. Als u dat wel doet, moet u bij uw aangifte inkomstenbelasting een percentage van de cataloguswaarde optellen bij uw inkomen.

Hoeveel bijtelling betaalt u?

Hoeveel u aan bijtelling moet betalen, is afhankelijk van de catalogusprijs en de C02-uitstoot van uw zakelijke auto. Hoe zuiniger uw auto rijdt, hoe lager de bijtelling. Op de website van de Belastingdienst is te zien hoe hoog uw bijtellingspercentage is.

Sluitende kilometeradministratie

Wilt u er zeker van zijn dat u géén bijtelling voor uw zakelijke auto hoeft te betalen? Dan zult u door middel van een sluitende kilometeradministratie aan moeten tonen dat u minder dan 500 privé-kilometers heeft gereden. U kunt dan nog prima met de auto op vakantie bij u in de omgeving, maar als u richting Toscane of de Cote d’Azur rijdt, gaat u al heel snel over die 500 kilometer heen.

Aftrekbare autokosten

Het goede nieuws is dat u alle autokosten die u onderweg maakt mag aftrekken van de winst van uw onderneming. Dat gaat dan niet alleen om brandstofkosten, maar bijvoorbeeld ook om parkeerkosten en tol. Ook de btw over de zakelijke autokosten die u op vakantie maakt mag u terugvragen.

Gerust op vakantie

Kortom: als u jaarlijks toch al meer dan 500 privé-kilometers met uw zakelijke auto rijdt, kunt u er gerust mee op vakantie.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over privé gebruik van uw zakelijke auto? Neem dan contact op met ons kantoor. Goede reis!
Deel dit nieuwsbericht