Nieuws
Alsnog zwangerschapsuitkering voor zzp’ers

Alsnog zwangerschapsuitkering voor zzp’ers

Geplaatst op vrijdag 28 juli 2017      Leestijd: 1 minuut


Zelfstandig ondernemers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, hebben alsnog recht op een zwangerschapsuitkering. Dat volgt uit een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland.

De uitspraak gaat over drie vrouwelijke zelfstandigen die in 2005 zijn bevallen. Zij kregen geen zwangerschaps- en bevallingsuitkering, omdat Nederland tussen 1 augustus 2004 en 4 juni 2008 geen wettelijke regeling daarvoor kende. Zij hebben op grond van het VN-Vrouwenverdrag recht op enige vorm van bevallingsverlof met behoud van (een zeker) inkomen.

Dat de Nederlandse wet zo’n regeling niet kende, is in strijd met het VN-Vrouwenverdrag, aldus de Raad. Uit het VN-Vrouwenverdrag volgt dat iedere vrouw die – al dan niet in loondienst – arbeid verricht, recht heeft op enige vorm van bevallingsverlof. Door de afschaffing in 2004 van de toen bestaande regeling voor zwangere zelfstandigen zonder hun in een andere vorm een vergoeding te bieden, heeft Nederland zich niet gehouden aan zijn verplichting.

Compensatie

Het UWV moet er nu voor zorgen dat de vrouwen alsnog enige vorm van vergoeding ontvangen. Dat hoeft niet per se in de vorm van een uitkering op grond van de wetgeving zoals die luidde voor 1 augustus 2004 of vanaf 4 juni 2008. Van belang is dat er recht wordt gedaan aan het VN-Vrouwenverdrag.

Vakbond FNV Zelfstandigen spreekt in een reactie over gerechtigheid voor de zwangere zelfstandige.
Deel dit nieuwsbericht