Nieuws
Aftrekken bedrijfskosten

Aftrekken bedrijfskosten

Geplaatst op dinsdag 9 november 2021      Leestijd: 1.5 minuut


Bedrijfskosten zijn kosten die je maakt om omzet te maken. Sommige bedrijfskosten kan je gedeeltelijk of volledig aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting.

Alleen de kosten die je maakt voor jouw onderneming mag je aftrekken: de bedrijfskosten of zakelijke kosten. Soms mag je kosten in 1 jaar aftrekken, bijvoorbeeld huurkosten, soms moet je het spreiden over een aantal jaren , bijvoorbeeld de aanschafkosten van een auto. Kosten die je hebt gemaakt om jouw onderneming op te zetten, kan je soms aftrekken. Als je kosten hebt die zowel een zakelijk als een privé karakter hebben, mag je alleen het zakelijke deel van deze kosten aftrekken.
 

Btw over bedrijfskosten

Vaak kan je de btw die je betaalt over jouw bedrijfskosten aftrekken in jouw btw-aangifte. Dit noemt de Belastingdienst ook wel aftrek van voorbelasting.
 

Bedrijfsruimte

Voor jouw onderneming heb je een bedrijfsruimte, bijvoorbeeld een kantoor, een fabriek, een winkelpand of een werkplaats. Bekijk welke kosten je kunt aftrekken voor jouw bedrijfsruimte.
 

Werkruimte in de woning

Zakelijke kosten voor jouw werkruimte in jouw woning kan je meestal niet aftrekken. Gebruik de rekenhulp Werkruimte om te checken of dat ook voor jouw situatie geldt.
 

Studiekosten

Kosten die je maakt om jouw vakkennis op peil te houden, mag je aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting als bedrijfskosten. Kosten die je maakt om nieuwe kennis op te doen, geef je op als privé-aftrekpost. Meer informatie over aftrek van studiekosten vind je op Belastingdienst.nl.
 

Studiekosten niet meer aftrekbaar in 2022

Let op: vanaf 1 januari 2022 zijn studiekosten niet meer aftrekbaar in jouw aangifte inkomstenbelasting. Deze aftrekpost wordt vervangen door een subsidieregeling: het STAP-budget.
 

Bedrijfskosten kort uitgelegd

In de video 'Bedrijfskosten' zie je waar bedrijfskosten in jouw aangifte inkomstenbelasting horen:Voor meer informatie over aftrekken bedrijfskosten, neem contact op met ons kantoor.

Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht