Nieuws
Afschrijving op bedrijfspanden in 2024: dit is er veranderd

Afschrijving op bedrijfspanden in 2024: dit is er veranderd

Geplaatst op donderdag 21 maart 2024      Leestijd: 2 minuten


Ben je ondernemer en heb je een bedrijfspand in je bezit? Dan moet je weten van deze belangrijke verandering wat betreft de fiscale afschrijving op jouw pand. Vanaf 2024 gelden er nieuwe regels voor de afschrijving op bedrijfspanden voor de inkomstenbelasting (IB). Deze aanpassing zorgt ervoor dat ondernemers voortaan nog tot 100% van de WOZ-waarde mogen afschrijven op hun bedrijfspand.

Voorheen konden ondernemers in de IB voor gebouwen in eigen gebruik tot 50% van de WOZ-waarde afschrijven, terwijl dit voor beleggingspanden al op 100% stond. Met de nieuwe regels is deze discrepantie weggewerkt en gelden dezelfde afschrijvingsregels voor de IB als voor de vennootschapsbelasting (VPB).
 

Waarom afschrijven?

Als je pand in gebruik is bij je onderneming, kun je over het hele pand afschrijven, rekening houdend met de gebruiksduur, restwaarde, en het feit dat je niet op de grond mag afschrijven. Dit verlaagt je winst en dus de belasting die je hierover betaalt. Afschrijven is dus een belangrijk middel voor fiscale optimalisatie.
 

De bodemwaarderegeling

De kern van deze wijziging is de zogenaamde 'bodemwaarderegeling'. Deze regeling stelt dat je alleen mag afschrijven op je bedrijfspand zolang de boekwaarde hoger is dan de bodemwaarde. En vanaf dit jaar is die bodemwaarde dus gelijk aan de WOZ-waarde van het pand. Het gevolg? Voor veel ondernemers zal de jaarlijkse afschrijvingsmogelijkheid verminderen of zelfs geheel wegvallen.
 

Overgangsrecht

Gelukkig is er overgangsrecht voor panden die vóór 2024 in gebruik zijn genomen en waarop al is afgeschreven. Voor deze panden mag je de oude afschrijvingsregels nog toepassen tot de voltooiing van drie boekjaren na ingebruikname. Maar let op: voor panden die je vanaf 2024 in gebruik neemt, geldt direct de nieuwe bodemwaarderegeling.
 

Kijk kritisch naar de WOZ-waarde

Met deze wijziging is het meer dan ooit belangrijk om de WOZ-waarde van je pand kritisch te bekijken. Is deze te hoog vastgesteld, dan kun je bezwaar maken. Doe dit door een bezwaarschrift in te dienen bij jouw gemeente binnen zes weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. 

Een lagere WOZ-waarde betekent immers een lagere bodemwaarde en daarmee potentieel meer afschrijvingsruimte. Ook loont het om te investeren in duurzaam vastgoed of milieu-investeringen, waarvoor andere regels gelden.
 

Kom je er niet helemaal uit?

De verandering in de afschrijvingsregels op bedrijfspanden kan een aanzienlijke impact hebben op jouw fiscale situatie. Het is daarom belangrijk om goed inzicht te hebben in de nieuwe regels en hoe deze op jouw situatie van toepassing zijn. 

Kom je er niet helemaal uit? Dan is dit het moment om contact op te nemen met een financieel adviseur. Samen bepalen we de beste strategie om de fiscale impact van deze verandering te minimaliseren en te blijven investeren in de toekomst van jouw onderneming. Neem direct contact op.
Deel dit nieuwsbericht